23 mars 2012

Balkongodlingstips?

Vi har en stor, inglasad balkong mot söder. Redan vid tio i morse var det 18 grader varmt i skuggan. Jag upplever att jag skulle vilja utnyttja det här till att odla lite grejer man kan äta. Problemet är bara att jag är okunnig och lite för upptagen med allt möjligt annat för att läsa in mig en massa.

Finns det odlingskunniga bland mina läsare som vill ge mig några råd? Vad borde jag odla och hur? Drömmer lite om tomater men är det för svårt för mig eller är det ens möjligt att fixa det på en balkong? I ett par zinkämbar?

12 kommentarer:

Soffi sa...

Jag hade för flera år sedan en lägenhet med inglasad balkong där man kunde öppna fönstret o lufta när det behövdes.
Där planterade jag tomatplantor (både små körsbärstomater och vanlig storlek) i stora krukor och ställde på golvet, och dom stormtrivdes! Dom fick naturligtvis bindas upp på lite högre blompinnar.

Jag fick finfina tomater hela sommaren lång och en bra bit in på hösten.
De smakade fantastiskt!

Johanna sa...

Jag tror också att tomater blir bra. Det blir ju väldigt varmt på inglasade balkonger, vilket betyder att det kommer att behövas mycket vatten. Så du gör det lättare för dig genom att ha ordentligt tilltagna krukor med rum för mycket jord, då behöver man inte vattna tio gånger om dagen... Gödsla med jämna mellanrum för mera och godare tomater. (Kanske självklart, eller så inte? :) ) Örter och sallad borde också funka bra i krukor! Jag vill också odla, men vår balkong tar nog in lite för mycket avgaser för att jag ska våga satsa på något ätbart där. Så jag får nöja mig med blommor.

Tyg och otyg sa...

Jag kan typ ingenting om odling, men tomater tror jag absolut att du kan få till! Det är väl hög tid att så dem nu, men man kan också göra som jag gjorde i fjol och köpa färdiguppdrivna plantor lite senare (jag köpte från en trädgårdsförening). Lycka till!

Fröken Pimpinett sa...

Tomater, chili, örter och potatis är lättodlade och trivs utmärkt i värmen. Går bra att odla i vanliga plasthinkar eller lite större krukor - bara gör't!

Sofia-Sobeide sa...

Visst kan du odla tomat! Men om du vill så själv så bör du nog göra det nu, annars kan man köpa färdiga plantor. Och tänk på att de blir rätt stora, behöver en hel del jord och att de nog måste bindas upp i något skede. Chili och paprika går också bra, de måste nog också sås så fort som möjligt. Chili har jag odlat inne, men det blev lite stort på fönsterbräden :D. Sallad och örter ger snabb skörd och du kan skörda hela sommaren (man får så flera gånger). Chili, paprika och tomat mognar oftast först till sensommaren hösten.

Jag har bara odlat inne tidigare men nu får jag snart en egen gård så jag var och köpte en hel massa olika frön förra veckan...

Anonym sa...

Gräslök e också smaskigt att alltid ha till hands :-)
Mamm

Nette Cecilia sa...

Olika sorters örter kan du bra odla persilja, dill ,timjan o basilika ,tomater går också bra bara du har tillräckligt med jord åt dom att växa i .Hörde dig på radion den här veckan ,du var lika glad på rösten som du ser ut att vara ,trevlig helg,Nette

Anonym sa...

http://junikrafs.blogspot.com/2012/03/diy-odla-egna-paprikor.html

Dot sa...

Som många redan sagt är tomater ett hett tips, liksom gurka, chili, ärtskidor, örter...

När jag hade inglasad balkong odlade jag jordgubbar och smultron i krukor, ärtskidor på spalje mot glaset (skyddade också mot solen), rosenbönor, blåklint och indiankrasse. Man kan nog odla nästan vad som helst så länge man ser till att vädra ordentligt och vattna varje dag. Vädrar man inte är risken stor att det blir för hett, och då kommer spinnkvalstren ganska hastigt (så hände det för mig då vi inte kunde vädra i rädslan för att katterna skulle hoppa ut.).

När du bestämt dig för vad du vill odla så kan du höra av dig till mig så får du odlingsdirektiv, så behöver du inte läsa in något :)

Hannasvirrvarr sa...

Härligt! Vad ni är kunniga och snälla!

Johanna - När det kommer till odling är inget självklart för mig ;)

Nette - Tack!

Dot - Mycket generöst av dig!

Anonym sa...

Instämmer med många andra, chili och paprika trivs bra i hettan. Tomater fungerar också.
Ordentligt stora kärl krävs, annars torkar de lätt å får allehande kräk på sig, bl.a. spinnkvalster.
Vedartade örter fungerar bättre än helgröna, de tål värmen bättre.
Jag rekommenderar att du köper färdiga plantor om du inte har bra utrymmen att förodla på, det krävs mycket ljus för att få bra plantor, är det för mörkt blir de bara spinkiga å jobbiga.
Har du andra odlingsintresserade bekanta kanske ni kan dela på plantorna? Du drar upp vissa sorter å h*n andra å så kan ni byta sinsemellan när det är dags att flytta ut dem?
Sommarblommor som tål värmen bra är bl.a. pelargoner och och "siniviuhka", men den senare kräver mer vatten för att hållas fin
//Anna

Anonym sa...

jag lämnade en kommentar som tydligen aldrig kom fram...

ville iaf mest gratulera och minska din oro. tomater, örter och sallat kommer att trivas fint på din balkong!

jag byter gärna frön och plantor om du är intresserad på dina resor norröver.

själv ska jag bygga ett litet miniväxthus av gamla fönster i sommar, och mina örter frodas i en auktionsfyndad soppskål från min barndom. idel inspiration då man förenar något som lever, med sådant som många skulle tro levat klart. :)

kramar, soulmama.