4 februari 2012

Om att jämföra sig med andra

Ibland när jag surfar runt på duktiga skapande människors bloggar/hemsidor kan jag bli alldeles matt. Först inspirerad. Men så får jag den där känslan av att allt redan är gjort och det är ingen idé att jag gör något kreativt.

Men om jag låter bli att jämföra mig med andra känns det direkt mycket bättre. Att uttrycka min kreativitet på mitt sätt ska få mig att må bra, och förhoppningsvis inspirera någon annan. Att överträffa alla andra och ge världen något helt nytt är oviktigt.

Samma sak är det med en massa andra saker. Om jag börjar jämför mig själv med andra så blir jag illa till mods och ledsen. Om jag står och granskar mig själv i spegeln och jämför mig med vackra bilder av andra så blir jag riktigt obekväm i min egen kropp. Därför håller jag inte på med sådant.

Att jämföra sig med andra ska man vara sparsam med. Man har mycket att förlora.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Älskade dotter, vad du är vis!
Mamm

Nina sa...

Du har så rätt!

Anka sa...

Åh, du har så rätt.

Jag jämför mig själv med andra och vad de åstadkommit hela tiden. Jag mår inte alls bra av det. Måste sluta, men hur gör man det egentligen?

Anonym sa...

Känner så igen den känslan. Om alla andra skapar, vad finns det då kvar åt mig att skapa som ingen tidigare gjort. . .

Sofie sa...

två sista meningarna satte sig i hjärtat!
s

Sofie sa...

ps. jag lånar dina ord i ditt namn. kolla flj-bloggen. hoppas ok!?
s

Ann-Charlotte sa...

Kloka ord!

Malin sa...

Å så sant! Speciellt de två sista meningarna borde jag komma ihåg. Kanske brodera på en tavla eller nåt :)

Hannasvirrvarr sa...

Mamm - :)

Anka - Tja, det är ju lättare att säga än att göra förstås. Men att bli medveten om problemet är ett första steg och sen får man öva och påminna sig. Så småningom börjar det gå av sig själv.

Annika - Då är det bra att komma ihåg att man får skapa för sig själv i första hand.

Sofie - Tack och ja, naturligtvis får du sprida det goda budskapet! :)

Malin - Absolut värt att brodera!

Anonym sa...

Lånar också gärna de 2 sista meningarna att sätta upp på anslagstavlan på jobbet.
moster

Anonym sa...

Så sant! är hantverkare och lider av detta själv...dessutom råkar det sej titt som tätt att jag får höra att hon eller han gör samma sorts produkt...men ja....vi har nog plats här i världen allihop.
Ett tips till dej Hanna... väskor för barn med bokstav på...det sku jag vilja ha till min lilla kille.
Tycker mýcket om din blogg och hur du skriver! hälsn krukmakarn

Ulrika sa...

Absolut, man förlorar så mycket på att inte vara nöjd med den man är! ANDRA förlorar också på om jag inte är nöjd med mig själv och kan "leva ut hela min potential", som man säger.

Ett tips på hur man slutar jämföra sig är att ta en paus från de situationer som får en att jämföra sig. Gå inte in på en enda av de superkreativa snygga bloggarna på några veckor, se inte på dedär serierna med de skitsnygga människorna osv. Ta istället den tiden och bygg upp självkänslan, läs en bra bok i ämnet, gör saker du gillar och ge dig själv komplimanger för att du gör dem så bra!
Svårare än så behöver det inte vara.

Lilith sa...

Känner igen mig så mycket i det du skrev! Jämt och ständigt jämför jag mig med andra, vill vara lika kreativ, framgångsrik, välorganiserad och snygg som "alla andra". Och det är farligt att tänka så, att tycka att det man själv gör och står för inte duger eller har någon plats. Man kan bli riktigt avundsjuk när man läser om folk som lyckas och blir framgångsrika med det de gör, och känna att man själv är misslyckad för att man inte kan komma på något lika häftigt själv. Under höstens gång har jag inte ens orkat kolla alla fina bloggar med snygga bilder på vackert inredda och välstädade hem, när mitt eget mest känts som ett enda kaos som ingen orkat ta hand om... Och det är jobbigt att se alla snygga människor med snygga kläder som sitter perfekt när man jämför med sig själv och inser att man är långt ifrån perfekt...
Nej, man borde släppa alla dessa negativa tankar och köra sitt eget race helt enkelt. Inse att man duger som man är och att det alltid finns de som uppskattar just det JAG gör och skapar. Det är inte lätt, men bara det man gör får en att må bra och känns meningsfullt så är man på rätt väg.

MariaMonika sa...

Vet du, att när jag läser din fina blogg med allt tänkvärt du skriver och allt fint du gör samt ser ditt vackra leende så behöver du verkligen inte jämföra dig med någon annan!!!

Hannasvirrvarr sa...

Moster - Absolut!

Krukmakarn - Tack och tack för tipset.

Ulrika - Avgiftning är bra! Det jag just nu borde avgifta mig på är nog socker. Har ätit så mycket godis och bulla det här året redan att jag mår lite illa vid tanken.

Lilith - Dessutom gör man ju lätt misstaget att jämföra sig själv med den sammanlagda förmågan hos alla begåvade bloggare man läser. Ingen kan allt men alla kan något.

MariaMonika - Det var fint skrivet!

Ulrika sa...

Haha, det får mig förstås att tänka på ditt och E:s julstjärnemaraton i Åbo.. :P
Sockeravgiftning är på tapeten för mig också, och jag vill få händerna på en bok som heter Kärnfrisk Familj, den lär vara riktigt bra och intressant. Om att äta vad kroppen verkligen behöver, och inte allt skit man annars klämmer i sig..

Tack annars för jättefina texter och bilder. Du ger sån positiv inspiration!

Borgmästaren sa...

Vad fiffigt!

Pamela sa...

Mycket bra sagt!

Eftersom det var du som "myntade" uttrycket (sist i texten), så borde du kanske skapa något med just den texten (eftersom så många andra verkar vara snabba att knycka din uppfinning). :)

Du är annars en riktigt bra inspirationskälla för i lördags satt jag och maken och knåpade ihop ett förlovningskort med urklippta bokstäver ur dagstidningar. :) Kvällen innan hade vi skrattat åt att de är lite mossigt att hålla på med scrapbooking och sånt, men nog är det lite kul ändå att pyssla... :)

Anonym sa...

Grattis till Dej, vad du är påhittig!/ Inga-Britt

HH JaJa! sa...

Det var exakt vad jag behövde läsa idag. Tack!

Hannasvirrvarr sa...

HH Jaja! - Vad fint, tack själv!

Anonym sa...

Du är klok! Tack för att du delar med dig, jag blev just lite lättare.

-maja