1 februari 2012

Marthamöte i Wanha Tupa

Igår var det träff med Helmimarthorna (vår krets har äntligen fått ett namn. Helmi betyder pärla på finska och var också namnet på Lappfjärds marthaförenings andra ordförande i tiderna). Vi besökte Wanha Tupa, som finns i Lappfjärd.

Wanha Tupa är en gammal gård från 1821, som Veli-Pekka och Marjo (här under) har renoverat med kärlek för det gamla och äkta.

De välkomnar oss in i värmen och dunklet.

Tapeten i det lilla rummet till vänster är gammal och fanns färdigt på väggen när de köpte huset. Likaså i det lilla rummet till höger var väggen täck med gamla Syd-Österbotten som fått vara kvar fast de är repiga. Vackert.

På övre våningen fanns flera rum och många sängar. Förutom att hyra huset för olika sammankomster kan man övernatta här. I dubbelsängen har t.ex. brudpar sovit. För 99 euro får två personer övernatta och ha hela huset för sig själva.

Ett mindre sovrum med mycket hög mysfaktor.

Tillbaka på bottenplan, vid kaffebordet, i värmen från öppna spisen. Mycket prat och skratt. Wanha Tupa var en synnerligen fin plats!

3 kommentarer:

Helena Högberg sa...

Åh så fint, det är inte ofta man får se sådana hus!

Gunillas sa...

kul att se! Mycket jag känner igen från det huset vi hade. Speciellt kakelugnen, den är vanlig i många hus i området.

Hannasvirrvarr sa...

Helena Högberg - Ja, jag blir så glad i själen när människor verkligen vill ta vara på och inte bara slita ut och göra nytt.

Gunillas - De är charmiga, i köket fanns också en bakugn!