30 januari 2012

Besök hos MALMEN formgivare & fotograf

I flera månader redan har jag insett att det här med att sitta hemma och försöka jobba på något eget i min ensamhet är riktigt, riktigt svårt för mig. Någon enstaka gång kan jag få till en koncentrerad stund men för det mesta är det som om jag skulle ha en spärr som jag inte själv klarar av att ta mig förbi. Jag får ingen början.

Jag behöver andra (gärna kreativa) människor omkring mig och ett ställe att gå till för att komma igång och trivas. Det är i givande samtal som jag inspireras och känner mig som mest handlingskraftig. Jag behöver en arbetsgemenskap och kaffepauser (som egentligen inte alls handlar om kaffe utan snarare om att umgås och hämta ny energi).

Därför var jag glad att få besöka MALMEN, på Köpmansgatan 18 i Jakobstad.

MALMEN formgivare & fotograf består av (fr.v.) Minna Östman/Minna Inre, Johanna Högväg/Highway design, Linda Tallroth-Paananen/Memento och Andreas Haals. De är alla egna företagare som bildat ett andelslag och skapat en kreativ arbetsplats tillsammans.Det är måndag morgon och jag får komma direkt till kaffebordet. Vilken glädje. Vid bordet sitter en fotograf och tre formgivare (med inriktningar som produktformgivning, grafisk design och rumslig gestaltning). De senaste månaderna har de installerat sig i nya utrymmen, det är ljust och fräscht och de har alla varsitt stort, vitt arbetsbord. Lagom till julshoppingen flyttade de in och hann hålla en Pop-Up Store öppen i december, som första projekt i den nya lokalen. Men andelslaget Malmen har funnits i flera år.

Johanna berättar att det hela började lite försiktigt i en mycket mindre lokal, i en källare med låg hyra. De hade i tankarna att göra en hel del gemensamma projekt men sånt som moderskapsledigheter kom emot och saker fick bero och har växt fram i sin egen takt. I nuläget arbetar de i huvudsak med sina egna uppdrag. Malmen ger dem en arbetsgemenskap och är ett sätt att få bort arbetet från hemmet.

Det verkar precis så bra som jag hade föreställt mig. Jag hade gärna plockat med mig Malmen under armen och smällt ner det här i centrum i Kristinestad och hyrt in mig med ett bord.

Men istället ber jag dem ge några råd om man själv står inför att sätta igång något liknande.
  • Försök hålla pengarna enskilt. Det är väl aldrig bra att blanda pengar och vänner. Eftersom de på Malmen alla är egna företagare så faller det sig naturligt att alla sköter sin egen ekonomi. Då uppstår inte heller någon bitterhet kring vem som jobbar mest.
  • Börja smått och låt det formas. Om man satsar stor direkt och t.ex. har en hög hyra att betala finns det en större risk för att man ligger och grubblar på ekonomin, och det roliga försvinner. Skapa inte en stressituation i onödan.
  • Magkänsla. Man brukar nog känna när något är rätt eller fel, ta tid att känna efter och lita på din magkänsla.
  • Gemensamma "regler". Prata om hur ni vill ha det. Vad man än ger sig in i för samarbeten är det bra att fundera ut hur saker ska gå till, i förväg.

När det är dags för mig att gå känner jag mig inspirerad och ännu mera övertygad om att jag behöver en kreativ arbetsgemenskap för att komma framåt.

Lyckligtvis är jag en trevlig och erfaren arbetskamrat på spåren. Det kan bli en händelserik vår och jag kommer nog att berätta mera när saker och ting klarnar.

10 kommentarer:

Red sa...

Intressant inlägg! Det ser supermysigt ut där. Hade gärna haft en så fin arbetsmiljö. Redan ett arbetsrum hade varit välkommet... :) hoppas du lyckas i jakten din på arbetskamrat!

Anonym sa...

Voj om jag vetat att du var i Jeppis hade jag kommit och träffat dej en liten stund. Jag har varit ledig idag och hade tänkt hälsa på faster Anna-Mi i Jakobstad som fyller år idag...men det rann ut i sanden på nåt konstigt sätt!
Mamm

Hannasvirrvarr sa...

Red - Tack!

Mamm - Fast det var förra veckan jag var i Jakobstad...

jenni sa...

Ett kontor i den stilen har jag också funderat på. Hade lite vaga planer på ett sådant med en kollega för en tid sedan, men så fick vi båda barn och det rann ut i sanden. Kanske nån gång. :) Just nu har jag ett kombinerat arbets-, sy- och pysselrum. Går bra det också, men det är faktiskt lite väl kreativt och ibland har jag svårt att hålla tassarna borta från allt det där roliga som inte är jobb. Lycka till med dina planer!

Lundagård sa...

Det här gillar vi och oj så skoj det skulle vara med en större gemenskap än den andra halva jag har som också förstås är riktigt bra :-)

Päivi sa...

Kan tipsa om att vi snart har ett kontorshotell i Kristinestad. Om du vill veta mera kan du ringa mig, 040-5137575.

Sofie sa...

bra skrivet om ett bra gäng!
funderar på samma saker själv... :)
kram
s

Minna sa...

Tack för besöket Hanna! Trevligt att träffas, du är så välkommen igen. Tids nog vet du :)

Minna, Linda, Andreas & Johanna

Linda sa...

Wow! Så kul. Så spännande och härligt. Livet. Hoppas du får till det du med! All lycka!

Hannasvirrvarr sa...

jenni - Allt har sin tid, kanske nån gång, som du säger.

Lundagård - Ja, det är ju det där pratet man måste få ut :)

Päivi - Intressant, tack för tipset.

Sofie - Ja. Och så skulle det nog börja bli dags att träffas snart!

Minna, Linda, Andreas & Johanna - Tack! :)

Linda - Tack du!