16 februari 2011

Om att ta tillvara gamla kläder


En kväll när Maria var vid loppiset och vi pratade loppis och gamla saker berättade hon att hennes mormor (eller var det mormorsmor?) hade varit sömmerska och sytt en massa vackra kläder till sig själv i yngre år.

Hon hade sparat det mesta och jag kan bara tänka mig vilken guldgruva det hade varit. Men så blev det dags att rensa bort och i det skedet fanns det ingen i hennes omgivning som var intresserad av "gamla trasor".

Det är uppenbart hur Maria harmas över förlusten när hon berättar att mormoderns klänningar förts till sophögen. Säckvis!

Och jag skojar inte när jag håller för öronen och ber henne sluta. Det gör ont i mig på riktigt. Vilken förlust och vilken skam att vi inte förstår att uppskatta gedigna hantverk från förr. Det är rent av pinsamt att vi bara vill ha nytt, nytt, nytt.

I huset där vi bor finns en del vintage-kläder som jag har fått ta över ansvaret för. Vilken glädje! Speciellt några riktigt fina barnplagg (bilderna) får det att värma i bröstet.

Kolla också in de charmiga överklädda trähängarna.

Den här blusen är så fin i sin enkla modell att jag tror jag måste sy en likadan till mig själv.

8 kommentarer:

alegni sa...

jag måste ärligt berätta att vi också förde säckvis med kläder till stormossen när vi förra sommaren tömde makens hemgård. det gjorde ont, men det fanns ingen tid och inget rum att börja sortera, tvätta och ta vara på saker och ting...

HannasVirrVarr sa...

alegni - Jo, det är ju just den där situationen när det är så mycket på samma gång som det är svårt att verkligen ta tillvara.

Där skulle någon företagsam kunna starta en ny sorts företag. Komma in i dödsbon och liknande och sortera och ta tillvara på allt på ett eller annat sätt. Servicen skulle inte ens behöva kosta för firman skulle ju kunna tjäna pengar på allt som finns i husen och gårdarana :)

Evasleva sa...

oj Hjälp!
jag håller med. Det skär i hjärtat att höra.
Vi får se vad min syster lyckats rädda från mormors lägenhet. Jag kunde tyvärr inte vara med när de gick igenom sakerna men hon tog till vara på lakan och mönstrade klänningar till mig. Och en tukos regnkappa. Den är jag nyfiken på.
Det känns bra att lilla mormors sparade kan komma till användning igen.

alegni sa...

hanna, det tänkte jag faktiskt på medan vi höll på och röjde. kanske du startar upp något sådant?

HannasVirrVarr sa...

Evasleva - Turkos regnkappa låter ju verkligen lovande :)

Alegni - Lite sugen blir man ju nog!

Sanna sa...

Min mamma med syskon gjorde lika när dom röjde ur huset när mormor och morfar flyttade..jag har lyckats rädda en del men långt ifrån allt..suck..men dom tycker ja att allt bara är skräp..räddade tyger, tapeter, knappar, dragkedjor, julpynt, mm, mm.. =)
Mormor är så glad åt att jag räddade så mycket jag bara hann med.. <3

Ha en fortsatt fin vecka!
Kraaaaam
Sanna

Husmor Anna sa...

Vi köpte vårt hus av amerikaner som emigrerat, som tur kunde de inte/ville inte ta med så mycket saker så en hel del lämnade de åt oss att "göra oss av med". Men vintage fan som jag e var det rena skattkammaren för mig. Massor av klänningar i min storlek fanns det, möbler som vi målat upp och fixat till, porslin, lampor och andra gamla saker. De bästa med att ta över/köpa gamla hus är ju sakerna som följer med, det är ju en del av husets historia.

HannasVirrVarr sa...

Sanna - Väldigt lite är egentligen skräp, bara det hamnar på rätt plats :) Tur att du han rädda åtminstone lite. Kram!

Husmor Anna - Det där låter ju alldeles ljuvligt, nu blev min dag lite bättre ;)