14 februari 2011

Älskade årstider

De senaste dagarna har en påtaglig vårlängtan krupit in i min kropp. Inte sådär att jag är arg och bitter på snön och kylan, den ska vara kvar en stund ännu. Men jag laddar upp med förväntan. Längtar efter solvärme mot huden, efter äppelblom som kikar ut längs trähusgatorna, efter lättare kläder och ljusare tider. Ååh, ljuset! Och värmen!

För länge sen har jag glömt hur tungt det var i augusti när det var 28 grader i lägenheten och det kändes som om man inte hade fått luft på flera veckor. Kvalmigt och svettigt så man blev galen. Och rödsvullen. Då var det svårt att minnas hur det känns att frysa. Att kyla kan bita i kinderna. Det var så långt borta. Lika långt borta som värmen är nu.

Tänk vad tråkigt det skulle vara utan våra årstider!

Som tonåring höll jag hösten som min favoritårstid, jag tyckte den var så vacker och lite sorgligt dämpad på ett fint poetiskt sätt. Men de senaste åren har jag definitivt hittat en ny årstidskärlek och det är just våren. När solen börjar värma, det blir ljusare och ljusare, och det nästan pirrar i magen för att man vet att sommaren är på kommande. Det är en alldeles ljuvlig tid.

Har ni nån favoritårstid?

7 kommentarer:

alegni sa...

våren är underbar, men jag störtgillar också sommaren numera när jag inte längre lider av värmen som jag gjorde när jag var yngre. hösten och vintern är visserligen visuellt fina, men annars kunde jag gott hoppa över de årstiderna.

Lotten sa...

Våren är min favoritårstid måste jag säga... men hösten är oxå en favvo ;-)

SV: jag har bara en liten yttepyttebit av den tapeten som jag har bytt till mig så tyvärr kan jag inte byta med dig. Korten på anslagstavlan är vykort som jag gjort av tapeter. Fotat av dem och framkallat med matt yta....

Tofslan sa...

Alla årstider är ju fina på sitt sätt. Våren, då man ser hur snön smälter, och man börjar se grönt på marken. Sommaren, de varma kvällarna och för att inte tala om värmen av solen. Hösten, alla fina färger i naturen. Vintern, soliga vinterdagar och en temperatur på högst -15 skulle räcka. :)

E sa...

Jag har bytt från vår till höst, men varje år när våren äntligen kommer tvekar jag och undrar vilken årstid som nu egentligen är favoriten. När den färgsprakande, doftande hösten kommer så känns det ändå alltid skönt. Sommaren innehåller för många krav, trots att jag älskar, verkligen ääääälskar sol och värme.

ellen! sa...

bok å katt å te-människa som jag är, måste jag ju svara hösten. tycker den är vackrast, ger mest möjligheter att klä sig snyggt och dessutom fyller jag år i september, hehe... men jag gillar inte oktober-höstar, utan mer lite vad dom på engelska kallar "indian summer" :)

tycker inte alls om våren, men det är mest för att jag är pollenallergiker.

HannasVirrVarr sa...

Alegni - Jag håller med att sommaren är för härlig, och en stor del av det fantastiska med våren är just förväntan på sommaren.

Lotten - Så fiffigt att fota och göra vykort av vacker tapet.

Tofslan - Ja, det skulle vara så tråkigt utan årstider. Fast vintern kunde vara lite kortare och som du skrev, inte kallare än .15 :)

E - Håller med om det där med sommaren. Det är då som det är varmt och härligt, man har kanske ledigt och världen lever upp. MEn det är så mycket som ska klaffa och i värsta fall regnar sommaren bort, därför är våren min favorit, när man är förväntansfull inför sommaren.

HannasVirrVarr sa...

ellen - Det har du rätt i. Sensommar/höst då är det bästa tiden att klä sig snyggt!