13 februari 2011

Loppiströja + armbågslappar = sant

För nån vecka sedan bloggade Karin från modeveckan i Stockholm och skrev att armbågslappar är hett i höst. Några dagar senare när jag strosar genom H&M ser jag en tröja med de där lapparna och blir riktigt sugen.

Eftersom jag dissar nyköp började jag leta på loppis efter en lämplig tröja att fixa till själv.

Den här tröjan kostade nån euro och så köpte jag en bit brun mockaimitation för ett par euro.

Av ett gammalt kuvert klippte jag till en mönsterlapp. Jag vek pappret dubbelt och dubbelt så att den blev symmetrisk. (Den randiga tröjan som syns överst i bilden ska senare få genomgå samma förvandlig, också den en struntsumma på loppis.)

När jag var nöjd med lappens storlek och form klippte jag ut och nålade fast dem på tröjan.

Prövade tröjan för att se om lappen satt på rätt höjd. Och fotade en suddig bild.

Jag valde en lite ovanligare och dekorativ söm på maskinen och sydde fast lapparna.

Det absolut krångligaste var att komma in i ärmen med symaskinen och komma åt att sy runt utan att dra det töjande tyget alltför mycket snett under lappen. Som ni ser på bilden ovan till höger blev det lite buckligt på slutet. Men såpass lite att det knappast syns när tröjan är i användning.

Den andra tröjan har smalare ärmar så jag tror jag blir tvungen att fästa lapparna på annat sätt på den.

Så här blev det, tröjan bakifrån. Nu kommer jag att vara galet trendig för under 5 euro. Dessutom på ett personligt och miljövänligare sätt.

9 kommentarer:

eddy sa...

ursnyggt! och vilket bra tips sen! det där ska jag minsann också ta och göra. både klimatsmart och personligt! supersnygg tröja du fått tag i dessutom=) tack för inspirationen, kram på dig

Martina sa...

Toppentips :)

Fager Dam sa...

När min mamma studerade på 60-talet brukade hon sy lappar på sina tröjor. Hon tyckte tröjorna slets så fort i armbågarna när hon satt och läste till tent.

Come again secondhand sa...

superduper snyggt! :)

Vet inte om jag har kommit ihåg att gratta till det nya jobbet? Måste vara så inspirerande och roligt! Stort grattis och kram!

Pling sa...

wow vad snyggt!!! Jag har själv också tänkt sy något liknande och nu blir jag extra sugen på att sy det!!! Nu måste jag bara hitta en lämplig tröja :). KRAM!

Sandra sa...

Jag har tänkt på precis samma sak enda sedan jag köpte min första armbågslappströja, men i mitt fall lämnar det väl på tänkstadiet eftersom jag och en symaskin oftast brukar resultera i katastrofer. Suck. Ett sånt handikapp när det blir så snyggt bara man sku kunna.

Annika sa...

Jätte snyggt!

Anonym sa...

Senast igår såg ja en äldre dam med tröja med armbågslappar. Dessutom hade hon samma mönster på sina vinterskor och halsduk som lapparna...de blev lite väl enformigt, förresten var väskan också i samma mönster....för lite å för mycket skämmer allt
Maggi

Jenny sa...

Tack för tipset! Här kan du se min variant:
http://jenny-mittarkiv.blogspot.com/2011/03/nytt-liv.html