15 januari 2011

Konsumtionen under lupp

I augusti när vardagen tog vid efter en osannolikt varm sommar fick jag för mig att börja granska min konsumtion i sömmarna.

Att handla mycket i andra hand är något jag sysslat med länge men jag kände att jag ville ta det hela ett steg längre. Jag ville försöka ersätta så gott som alla nyköp med återanvändning. Alltså handla på loppis, nätbutiker som säljer second hand, köp- och säljsajter, byta med vänner eller vad man nu hittar på för att inte köpa nytt.

Förutom att loppisrundor är ren underhållning, det sticker jag inte under stol med, så ville jag göra begagnade inköp till ett självändamål.

Hur gick det då?

Det gick bra tycker jag. Sedan juli någon gång har jag i klädväg endast nyköpt (vad jag kan minnas) en trikåtunika och två par byxor (förutom strumpbyxor och underkläder). Tunikan och den ena byxparet har jag använt mycket, så det var ändå bra köp.

Vinterskor har jag också köpt nya och använt så gott som dagligen, det var ett nödvändigt och bra köp. I inredningsväg tror jag inte jag har köpt något nytt över huvudtaget, eller jo något smått som ett par kylskåpsmagneter från Designtorget och en ny knopp till ett loppisskåp.

Det bästa med det här är ändå att det har börjat kännas om en självklarhet att inte köpa nytt. Jag är ointresserad av klädbutikerna och köpcentrens inredningsavdelningar. Och jag kände mig inte lockad att besöka stan under mellandagsrean. Jag har fallit ur nyköpsbegären och det känns riktigt bra.

Det jag däremot gärna stöder genom att köpa nytt är kreativ företagsamhet. Säg att jag stöter på ett vackert konsthantverk av en ung kvinna som brinner för det hon gör. Då känner jag att köpandet förutom att ge mig äganderätt till en fin produkt även stöder en bra sak.


Nu har jag ett nytt projekt på gång för att bli ännu mera medveten om min konsumtion. Fr.o.m. det nya året skriver jag ner alla loppisinköp och summor i ett litet häfte. För i ärlighetens namn har jag ingen aning om hur stora summor pengar som går åt till min loppispassion och det skulle vara fruktansvärt intressant att veta. Så det här gör jag inte för något annat än att i första hand få någon slags översikt över hur jag spenderar mina pengar på begagnade saker. Spännande!

6 kommentarer:

eddy sa...

jag tänker precis samma sak. dessutom är det mycket roligare att fylla sitt hem men unika saker... under förra året hade jag ett antal helt köpfria veckor då jag inte köpte någonting alls. jag tänker göra dessa till hela månader i år med undantag för mat såklart. jag är så otroligt less på all konsumtionshets. kram på dig

Katri sa...

Jamen Hanna, vår yttervind fungerar som en hel loppismarkand, kom och köp, billigt blir det å. Hittar du na som du vill ha får du e gratis :)

Annika sa...

Jag o syrran håller på med samma sak! Har också upplevt massa bra saker i och med detta beslut. Kreativiteten ökar betydligt när man försöker använda det man redan har eller fynda på second hand. Att man sen sparar pengar och på miljön är ju plus i kanten:)

HannasVirrVarr sa...

eddy - Ja absolut! Nya grejer upplever jag som alltmer tråkiga!

Katri - Ja, vi bor ju nästan i ett loppis nu å ;)

Annika - Det där med kreativiteten är verkligen sant. Heja heja! :)

Johanna.B sa...

Bra grej! Ska bli kul att höra resultatet av loppisdagboken. Kan tänka mig att det blir en del här också..

Kram
/Johanna

Johanna.B sa...

Bra grej! Ska bli kul att höra resultatet av loppisdagboken. Kan tänka mig att det blir en del här också..

Kram
/Johanna