18 april 2013

Amsterdam

Första dagen i Amsterdam regnade (och haglade) det. Jag hade tygskor och för lite kläder. Jag fick börja med att köpa en stickad tröja (second hand) på en marknad nära vårt boende. Och paraply. Dessutom hade jag tagit med mig en kamera med dött batteri så det blir instagrambilder som det bjuds på.
Solen visade sig de andra dagarna, på den här gatan bodde vi.

Husen var underbara. Gammalt, snett och vackert.

Jag hade förstås siktat in mig på marknader. På flertalet ställen hällde de ut kläder i högar på marken och så fick man gräva. Ni kan ju gissa att jag grävde. Priserna var däremot inte så billiga. Mellan 5 och 15 € per plagg.

Jag blev väldigt nyfiken på hur handeln bakom de här klädhögarna såg ut. På två olika marknader hittade jag nämligen svenskspråkiga korsstygnsbonader i högarna. Så gick det till när farfar var ung. Är det överskott från svenska insamlingar som säljs säckvis till marknadshandlare utomlands?

Jo, vi såg tulpaner och träskor men allra bäst (förutom husen kanske) så gillade jag att Amsterdam är en cykelstad. Cyklarna var nummer ett i trafiken och svischade fram överallt. Så borde flera städer vara uppbyggda.1 kommentar:

cruella sa...

Insamlade kläder kan säljas på grossistmanér många gånger innan de till exempel hamnar på marknader i Afrika... Italien är ett stort transitland, såg en dokumentär på SVT för några år sedan.