22 januari 2013

Disciplin och flow

Jag är verkligen ingen disciplinerad människa. Tyvärr. Känns så slappt och misslyckat att inte ens kunna bossa över sig själv. Man ba:
- Nu måste det här bli gjort
- Lalalaaaa...
- Men suck alltså
- Har nån uppdaterat instagram?
- Aaargh, inget blir gjort
- Lalalalaa...

Så förbaskat ineffektivt att köra den där konversationen om och om igen inne i sitt eget huvud.

Ibland däremot lyckas jag hitta riktigt flow och kan jobba koncentrerat i många många timmar. Utan att skänka ens en tanke åt mat eller toalettbesök. Tyvärr dyker flowet oftast upp där nån gång runt sju på kvällen när jag redan tänkt gå hem från jobbet i flera timmar.

Bästa sättet att själv försöka framkalla flow brukar helt enkelt vara att bara börja på och så kommer det kanske. Samtidigt är det där att börja det allra svåraste. Jag är så otroligt bra på att skjuta upp saker. Och det är så frustrerande.

Hur brukar ni göra? (ALLA läsare kan ju inte vara superdisciplinerade till naturen?)

12 kommentarer:

Evasleva sa...

Det där känner jag igen.
Det som funkar bäst för mig är faktiskt att göra listor. En lista med ALLT som ska göras. En lista över vad som ska göras IDAG. Först sätter jag något litet som är lätt att börja med bara för att komma igång. Sen det jobbigaste och svåraste. Efter det fika! Och sen resten :)

Fröken Pimpinell sa...

Det är så kul att du nämner just flow, det finns en bok som heter det, som är så himla bra. Där tas det upp hur man ska kunna hålla kvar flow, vad det är och hur man kan jobba med det. Rekommenderas!

Nanó sa...

Jag är precis som du, det är hemskt. Alla andra verkar jobba på så bra och disciplinerat men jag... nee. Går inte. Går inte alls.

Det enda som någonsin hjälpt mig är när jag inte haft något annat alternativ än att vara disciplinerad. Som förra året när jag började studera foto. Då hade jag inget val eftersom det bara fanns vissa tider jag hade möjlighet att jobba eftersom jag fick skjuts bara vissa tider och det måste vara tyst i huset jag bodde en viss tid osv. Då arbetade jag alltid det hårdaste jag kunde, ett "flow" som du kallar det, när jag fick möjligheten. Varje gång jag arbetade flowade jag. Jag var även medveten om att om jag inte jobbade arslet av mig så skulle jag troligen vara tvungen att åka tillbaka till Finland, så ja, det förklarar också min otroliga disciplin. Aldrig tidigare har jag upplevt liknande disciplin hos mig själv!

Nu när jag fått en fast plats på skolan så bor jag i egen lägenhet och har massor med problem med disciplinen igen. Jag har ju så mycket tid och frihet nu, det blir ett problem för mig. Aldrig är nån situation perfekt, verkar det som.

Om du hittar en lösning på ditt (och mitt) problem får du gärna berätta. Jag väntar på den dagen jag hittar ett eget sätt att tvinga mig själv bli disciplinerad.

Maggie sa...

Även här känns det igen. Tyvärr har jag inget supertips att komma med. När jag dallar och lallar på så kommer jag mig inte ens för att göra upp to do-listor. Jag brukar "tvinga" mig själv att bara sätta igång, förbjuder distraktioner som FB eller bloggläsning för en specifik tidsperiod för att helt enkelt sätta igång. Ofta funkar det, men långt ifrån alla gånger.

jenny sa...

Det finns appar för det problemet. Testa några, vetja. Te.x 30/30-appen.

Linn sa...

Jag är precis sån! För ett tag sedan var jag på en föreläsning om studieteknik med Björn Liljeqvist. Han menade att det är väldigt vanligt att man tänker nu ska jag jobba här hela dagen och blir färdig med den här uppgiften, vad det nu är man gör. Då menar han att det blir ett för stort mål. Det blir för luddigt. Då är det lätt att man tar för mycket tid på sig, man gör annat eller att man pillar med detaljer som inte är väsentliga. Istället ska man bryta ner uppgiften i små mål som tar kanske 20-30 minuter att slutföra. Då jobbar man mer effektivt den tiden för man måste hinna bli klar på en viss tid. Sen kan man ta 5 minuter paus. OCh sen är det på nästa lilla mål. Det blir mer överblickbart då. Jag tycker det fungerar rätt bra. Ofta är det ju så att har man en viss tid på sig att göra något så blir man färdig på den tiden. Har man mer tid ja då tar det också mer tid att slutföra uppgiften. Har man svårt att hålla tiden. Stället alarm. Då blir det väldigt tydligt att nu är pausen slut! Så inte fem minuter helt plösligt blivit 15 minuter.

Jag har också en tendens att vara på internet när jag jobbar vid datorn. Då kan det vara bra idé att koppla från wifi tillfälligt och sätta på det igen bara om man behöver det för jobbet eller om man är färdig.

Hoppas det kan hjälpa! Det finns några klipp med den här föreläsaren på You Tube. Tyvärr är dom inte lika bra som hans föreläsning var.

Anonym sa...

Jag känner också alldeles för bra till problemet, det är väl tyvärr av mej som du ärvt det...
Jag fick en bok av syrran till julklapp, som heter "Få det gjort" av David Allen som verkar rätt intressant.Du kan få låna den sen :-)
Ha det gott, kram!
Mamm

Hannasvirrvarr sa...

Evasleva - Gillar din ordning på jobbighetsgraden där ;)

Pimpinelli - Jag tror faktiskt jag delvis läst den för länge sen, borde kolla upp den igen.

Nanó - Ja, exakt sådär! Att man inte kan hantera den där friheten. Känns så fånigt.

Maggie - Skönt i alla fall att inte vara den enda.

Jenny - Ja, kul, det ska jag testa.

Linn - Jo, det där är intressant. Att bryta ner det hela i mindre mål gör att tröskeln att börja på blir mindre.

Mam - Jag har läst den boken, men glömt allt tydligen. Men det här problemet verkar vara ganska vanligt förekommande, kanske lite av en tröst i alla fall.


Tyg och otyg sa...

Precis sån är jag också, tyvärr. Dessvärre har jag inga bra tips heller. En deadline är i stort sett det enda som funkar på mig, när jag väl har kniven mot strupen kan jag vara jävligt effektiv.
Det enda undantaget hittills i mitt liv är när jag skrev magisteruppsats, då lyckades jag på nåt sätt disciplinera mig och få in den i tid, trots att jag jobbade ensam. Den bedriften är jag fortfarande stolt över (inte så mycket över själva uppsatsen som över det faktum att den faktiskt blev klar konstigt) fast det är åtta år sedan nu. :)

Tyg och otyg sa...

Konstigt nog, skulle det ju vara där på slutet. Jaja.

Hannasvirrvarr sa...

Tyg och otyg - Jamen precis, jag har några grejer också som jag just är stolt över att ha fått färdig, inte så mycket över själva resultatet :)

Mankasfashion sa...

jag ar precis likadan men nu har jag borjat gora listor pa vad som MASTE bli klart, just idag. Det fungerar forvanadsvart bra. Har till och med inlagda pauser och sa, just for att det inte ska sloas bort tid.

Men sa fort jag tanker att nu klarar jag mig val utan listorna, ja da manar jag dar i inefktiviteten igen.