14 november 2012

Remake-labbet på Kulturkarnevalen 2012

En tyst och tom handarbetssal tidigt på fredag morgon. Jag ställer fram grejer och är ivrig att få träffa gruppen och komma igång. 13 ungdomar senare kör vi på. Här blir det ett halsband av metallskot. Idén var lysande men det visade sig vara svårare än väntat att sy ihop delarna. Snören flätades ihop för att bli ett bälte, när ungdomarna fick i uppgift att göra något av olika sorters rest-/skräp-/loppismaterial som jag hade med.
I slutet av första dagen gjorde vi tillsammans ett loppisbesök på Vindsloppiset i Karis som faktiskt var en vind. Och riktigt billigt. Ungdomarna skulle söka kläder eller material att fixa med nästa dag. Alla hittade något och många fascinerades över hur mycket det fanns och hur billigt det var.
Stämningen på topp i minibussen tillbaka fast alla började vara ganska så trötta vid det här laget (tröttast av alla var säkert jag). Andra dagen jobbade de på med sina egna projekt och jag försökte hinna med att hjälpa alla som behövde det. Det blev både en svart och en vit topp som fick hål baktill i dödskallemönster.  Nån gång mitt under dagen höll jag på att bli lite nervös på grund av den totala röran som vi skapat. Golvet och alla bordsytor var fylld med tygbitar, kläder, saxar, sprättare, måttband, utspridda nålar och där mitt i ungdomarnas egna ytterjackor. Och ingen verkade ha någon instinkt som sa dem att man plockar upp det som faller på golvet. Vad ska det här blir till, undrade jag i mitt stilla sinne och ojade mig kanske lite. Men det skulle visa sig vara helt onödigt.

Tidpunkten när vi skulle gå och ställa ut alstren var alla färdiga med något och det var städat i klassrummet. Här kommer några smakprov.
En jeansjacka som fått spetsgardin som prydnad blev ett populärt "fix". Jeansjackan kostade väl 2 € och spetsen 0,50 €. Shortsen är sydda av en gardinskappa (0,50 €) med spets nertill som fick bli kvar som fåll, i midjan är det gummiband, en enkel lösning. Vi börjar från vänster.
  • Av en spetsgardin (0,50€) sydde en av tjejerna en topp och använde gardinens lilla volangfåll som fåll på toppen. Vi hade inga mönstertidningar men gjorde ett eget enkelt mönster. Det blev riktigt lyckat.
  • Gamla Levi's jeans (1€) klipptes av till shorts, tjejen rev fram ordentliga fransar, sydde in jeansen en aning och dekorerade fickan med spets och en bit fuskmocka, också framtill finns spetsdekorationer.
  • Den svarta blusen hade en av tjejerna med sig, kortade upp den och dekorerade halsringningen med en metalldragkedja. Dragkedjan kommer från en noppig barntröja som hon hittade på loppis för 0,50€.
När alla grejer var upphängda kände jag mig riktigt fånigt stolt över vad de lyckats åstadkomma. Och så var jag jätteglad över att många verkade ha fått insikten om att loppis kan vara både billigt och snyggt och att man kan fixa en hel del själv fast man inte är någon sömmerska.

12 kommentarer:

Fammo sa...

Wow! Här gjorde du verkligen en insats! Fint jobbat, bäde av dej och av ungdomarna!

verkstaden verstas sa...

Oj vad kul det ser ut! Jag vill också gå på ReMake med dej. : )

Sofie sa...

HÄRLIGT! Det är så fantastiskt då de unga har förmåga och vilja, och med lite handledning kan de åstadkomma vad fint som helst! Känner igen den fåniga stoltheten! Och glädjen!
Du gör ett bra jobb Hanna!
Kram!

Maggie sa...

Wow så duktiga dom är!

Ylva Rancken-Lutz sa...

Tack Hanna - fint initiativ. Jag har ett inlägg om repair cafés i min blogg - kanske du känner till dem.

http://yrancken.wordpress.com/2012/10/23/the-fixers-movement-and-repair-cafes/

Miilo sa...

Hej Hanna!
Det var roligt att träffas och att du var med på kulturkarnevalen, hoppas vi ses igen! Mycket fint fixade ju ungdomarna ihop, är riktigt imponerad.

Koko sa...

Kul! Kan du inte komma till Hfors och hålla nybörjarkurs för allmänt klåpiga vuxna?

Hannasvirrvarr sa...

Tack allihop!

Miilo - Detsamma, hoppas absolut vi ses igen!

Koko - Absolut kan jag det. Om någon ordnar och betalar :) (Jag höll en föreläsning + workshop på Helsinfors arbis i höstas men den chansen är ju förbi nu)

Annie sa...

Måste bara tipsa dig om det här: http://furoshiki.com/ Ett sätt att knyta väskor, julklappar och klädplagg av tyg. Allt för att minska belastningen på miljön. Kika där under techniques.

Annie

Heidi sa...

Nej vad inspirerande! Vad snygga grejer de gjort! Är riktigt imponerad :D
Jag höll i ett labb förra året för miljöjournalistik och det var verkligen givande att få jobba med ungdomarna! :)

Nina sa...

Å, vad häftigt! Vilken kul grej för ungdomarna att få göra! Och jag förstår att du är stolt, det ska du vara!!

Koko sa...

Äsch, den missade jag, har haft en del pauser i bloggläsandet den här hösten. Måste föreslå en ny sådan för Arbis :-)