26 oktober 2012

Ansvaret

Alltså idag är jag en riktigt otrevlig bloggare. För det första har bloggen varit tystlåten på sista tiden och när det väl rör sig här så kommer jag med värsta pekfingret (fast man får gärna se det som pepp), dessutom är de flesta redan smågriniga på grund av snön. Men här kommer det i alla fall.

Shopping på billiga kedjor. Vi har faktiskt ett ansvar och det spelar roll om vi stöder eller inte stöder dem. När ett klädesplagg inte kostar mera än en lunch så är det helt säkert att alla i kedjan inte fått en skälig ersättning. Så är det bara. Vi kan blunda, följa strömmen, tycka att vi själva inte kan påverka de stora orättvisa systemen men sanningen är den att det faktiskt spelar roll om vi köper eller inte. Vi väljer själva. Det finns många alternativ.

Lovar att snart återvända i gladare ärenden.

8 kommentarer:

Monica sa...

Du har så rätt i det du säger, håller absolut med dej!

Tyg och otyg sa...

Pekfinger eller ej så är det ju sant som du säger, bara det att så många väljer att sticka huvudet i sanden.

Elisabet Lindblom sa...

Bra, Hanna!

Det känns extra aktuellt i Sverige efter programmet "Kalla Fakta" om hur kambodjanska arbetare svimmar på jobbet på grund av att det är så tungt!

Som protest "svimmade" tydligen ett gäng aktivister från Fair Trade Center igår utanför en H&M-butik i Stockholm.

Annat man kan göra för att det ska bli bättre är att skriva under det här uppropet

http://livingwage.cleanclothes.org/#act

och såklart fundera över alternativ, som du så klokt skriver!

Elisabet

Helena Högberg sa...

Ja, helt riktigt, fler borde fram med pekpinnarna! Jag läste en ny bok -KÖP DIG FRI!Konstig titel men mycket läsvärd, jag kommer just nu inte ihåg författarnas namn för att min mamma har boken för närvarande, men den handlar just om köphysterin och dess följder, med milöförstöring, t.ex bomullsindustrin.

Helena Högberg sa...

Forts. Nu hittade jag namnen på författarna till Köp dig fri!, jag hade med boken i min blogg, Ingrid Sommar och Susanne Helgesson, jag rekommenderar boken!

Emma sa...

Klokt pekfinger dock!
Ha en mysig helg!

Hannasvirrvarr sa...

Tack för tipsen, ska kolla in!

Anonym sa...

BRA SAGT!! Jag brinner för allas barn rätt att slippa vara på dagis ihopbuntade från miniålder i stora grupper med få famnar och där gäller samma princip: vi gör val. Det är ingen annan som formar världen, vi måste själva tänka och känna vad som är rätt.