22 augusti 2012

Ett besök i Åbolands skärgård

Jag är tillbaka efter en tvådagars Martharesa längs skärgårdens ringväg i Åboland. Vi tar en snabbgenomgång.Jag och Ida kände oss hemma i Gamla Malmens miljö i Pargas men var besvikna över att båda loppisarna vi hittade hade stängt (vi hade ätit lunch supersnabbt för att hinna med loppisbesök). Vi åkte åtta färjor/förbindelsebåtar under två dagar. Vi såg både en glasblåsare och en smed i arbete. Det gamla mejeriet (var det visst) som glasblåsaren både arbetade och bodde i var en mycket vacker byggnad. I sin hytta på andra våningen fanns det stora spröjsade fönster från golvet och nästan ända upp i tak. Smedjan var också imponerande i sin mörka sotighet med glödande järn och en smutsig smed. Vi besökte alla kyrkor i hela världen och jag var klädd i tjock ylletröja i de kalla höstvindarna. Vid och i Houtskärs Skärgårdsmuseum imponerades jag av estetiken. Inget fult nymodighetsskräp i sikte. Ett lågmält och vackert nybyggt museum som kommit till med mestadels talkokrafter. Imponerande. Trä, trä och trä i olika dämpade nyanser.

4 kommentarer:

Ninette sa...

Kul att se dina skärgårsbilder och speciellt den första - vi bor ett stenkast från där som bilden är tagen! :) Vad synd att loppisarna inte råkade vara öppna... Dom har rätt dåliga öppethållningstider, men speciellt Missionsboden är ändå värd att vänta på - billigt bara värre, så man kan verkligen fynda. Bättre lycka nästa gång! :)

Malin sa...

Jag bodde på Houtskär under mina fyra första levnadsår och har bara varit tillbaka två eller tre gånger sedan dess. Men jag minns det som oerhört idylliskt. Och när jag ser bilderna verkar mitt minne inte svika mig just den här gången.

Hanna sa...

kul att se att du gilla museet i Houtskär. Min pappa ha lett typ hela byggnadsprocessen där å e mycket involverad i hela museet. Måst själv oxå säga att det är mycket lyckat!

Hannasvirrvarr sa...

Ninette - Nämen vad kul, visste inte att du bodde där. Vi kikade i missionsbodens fönster och det såg spännande ut. Men nåja, en annan gång.

Malin - Idylliskt så man säkert hade spruckigt om man stannat längre :)

Hanna - Kul och som sagt, mycket lyckat resultat. Du kan berömma din far!