22 maj 2012

Kreativitet är inte att pyssla fint

Om man pysslat något fint så genererar det ibland kommentarer som Vad kreativ du är. Och visst kan det ibland kräva kreativitet för att åstadkomma ett fint resultat men det är inte samma sak. Du kan pyssla en fin sak utan att använda din kreativitet (påstår jag i alla fall) och du kan vara hur kreativ som helst utan att pyssla en endaste fin sak.

Jag tänker så här. Kreativitet är att tänka utanför det invanda, att kläcka nya idéer, att våga fantisera som ett barn, kombinera något oväntat, ta en annan väg. Att se lekfullt på allt omkring sig och låta bli att passa in på andras villkor. Att våga ifrågasätta det som känns självklart och söka möjligheten i problem.

För att pyssla något fint är en kreativ och bra idé en utmärkt utgångspunkt men sen behövs helt andra förmågor. Som händighet, öga för färg och form och förmåga att både påbörja och slutföra projektet.

9 kommentarer:

Sara sa...

Håller absolut med dig. Jag tycker själv att jag är mycket kreativ, men jag brukar nog inte pyssla nästan någonsin. Ibland händer det dock. Men då kan jag inte heller säga att jag är kreativ då jag pysslar något. De är som du säger, två olika saker.

Fast visst kan man pyssla kreativt förstås!

Maggie sa...

Absolut, vilken bra poäng. Det hade jag inte reflektera över tidigare.

katarina sa...

Jag vågar sticka ut hakan och påstå att jag är kreativ. Faktiskt.

Däremot är jag väldigt opysslig och ohändig.

Ninette sa...

Jepp, så är det. Folk menar kanske egentligen "så pysslig du är"! speciellt såna som inte sysslar alls med pyssel tänker säkert att allt som har med pyssel att göra är kreativt, inbillar jag mej :)

Hannasvirrvarr sa...

Sara - Exakt, det är inte samma sak men det kan vara både och :)

Maggie - :)

Katarina - Det är långt mera nyttigt att vara kreativ än att vara pysslig!

Ninette - Ja, så är det kanske och ofta så hör ju nog pyssel och kreativitet ihop. Men det är inte en självklarhet.

mia sa...

Stämmer, det du skriver, men var går då gränsen mellan kreativ och innovativ. Jag ser det nämligen som att en del av det du beskriver som kreativ egentligen mer är innovativ?

Fager Dam sa...

Jag tycker ordet kreativ används i så många konstiga betydelser. Uppfinnare och forskare behöver kreativitet för nya idéer, men av någon orsak kopplar många kreativitet till konst eller just pysslighet som du nämner. Och i värsta fall ses kreativitet som ngn mystisk kraft som inte går att kontrollera, rena trollkonsten.

Waenthoronien sa...

Det där har jag också kommit fram till! Tyvärr med den insikten att jag inte är särskilt kreativ - om jag ska pyssla, sy, eller på något sätt tillverka något vill jag ha (ganska) exakta anvisningar eller något annat konkret att utgå ifrån. Har dock fortfarande lite svårt att smälta den insikten... :|

Hannasvirrvarr sa...

Mia - Jo, bra poäng där. Innovativ är väl kanske ett ord man inte använder lika ofta som kreativ i vardagligt tal, så åtminstone jag drar lätt båda "över en kam", som du sa. Tycker dessa ord lite lappar över varandra i kanterna.

Fager dam - Haha, trollkonst!

Waenthoronien - Fast du kanske har en kreativ förmåga på något annat område? I köket t.ex. är jag väldigt okreativ - måste ha ett recept! Beror väl på att jag är både ointresserad och okunnig.