1 maj 2012

Äventyret

Här kommer nu hela vårt äventyr från början till slut. Måste först konstatera att Aja är ett förträffligt ressällskap, vi tänker lika kring mycket t.ex. när det gäller prioriteringar på en resa. Fynda i första hand och sådant som mat, boende och andra bekvämligheter i andra hand. Vilket förstås leder till att vi fysiskt är helt sönder när vi kommer hem, men nöjda och glada över fynden och alla upplevelser. Med siktet inställt på Luleå gjorde vi på vägen ett stop vid ett militärt överskottslager. Som ni ser funderade jag på att köpa mig ett par kortkalsonger. Jag när en stor svaghet för tjocka yllefiltar, men ännu i det här skedet kunde jag hejda mig. Senare på resan köpte jag dock två vackert mönstrade. Här blev det en väska och ett par små lådor. Precis när vi skulle anlända till vårt första övernattningsställe såg vi en stor Myrorna-skylt och tog naturligtvis tillfället i akt.
I korgen hamnade bland annat en färgglad blus. Otippat av mig att köpa något i rosa. Dessutom inhandlade jag den första möbeln, otippat även det. Hyllan ska bli räddningen för en del av mina tyger som dräller omkring här hemma. Av de tre nätterna vi skulle sova borta började vi mest asketiskt med camping, i paketbil. Varför slösa pengar på "onödiga" bekvämligheter när man istället kan fokusera på upplevelsen, peppade vi oss själva när vi satt och fnissade där bak i röran. Nästa morgon infann vi oss i den långa kön in till fyndmarknaden. Både på in- och utsidan av hallen var det massor med folk. Lustigt nog såg vi mest österbottningar. Vilket spektakel, hörde vi en parkeringsvakt säga till en annan när vi gick förbi med våra mommo-kärror på hjul. Vi yrade omkring i den stora hallen, försökte plöja genom sakerna enligt något sorts system men drogs förstås till det som såg mest intressant ut. Utbudet var varierande, från mer utvalda dyra grejer till rent skräp och en hel del där mittemellan. När det gäller att pruta är jag hopplöst mjäkig men mitt sällskap, Affärskvinnan piskade mig att göra några lyckade försök. Den virkade gardinskappan köpte jag med tanke på nåt syprojekt men så märkte jag att den passade fint med blusen jag köpt dagen innan och svepte den runt halsen. Den gröna jackan köpte jag också.

Till slut upplevde vi att vi hade sett allt, satte oss på läktaren en stund, tuggade i oss lite choklad för att hålla humöret uppe, innan vi skulle hämta bilen och tränga oss in på området för att lasta i de större grejerna.

Sen körde vi in till Luleå för att checka in på nästa övernattningsställe, ett vandrarhem som var oväntat sjabbigt (verkligen inte byggnaden som syns på bilden under). Det var så sjabbigt och värden var så lustig att vi satt och skrattade på rummet i flera minuter. Upplevelsen, påminde vi oss och skrattade lite till.

Sen gick vi ut för att äta och uppleva lite nattliv. Det fanns en nyöpnad O'Learys som hade premiärkväll och vi råkade få bord fast vi inte bokat. Vi åt men gick sedan vidare när vi kände att sportkvoten var mer än väl fylld för oss båda. Det visade sig ganska snart att sportbarer är Luleås specialitet och vi fick köa in till typ den enda puben som inte visade sport.

Vi slog oss i samtal med två piloter och hade en riktig rolig och skrattfylld helkväll med dem. De bjöd på lite inblick i pilotyrket och vi delade med oss lite loppisgalenskap (jag bjöd dessutom på lite feminism och dålig finska). Vi funderade också på att lägga om vår resrutt och följa med dem till Rhodos följande dag men konstaterade att det skulle bli så dyrt att transportera hem en massa begagnade möbler på flygplan.


Nåja, vidare. Den här byggnaden ovan är tyvärr den enda bild jag knäppte i Luleå. Genom bilfönstret när vi körde vidare på söndag morgon. Målet var en auktion norr om Boden, som vi fått tips om. Vi kom dit några minuter innan den började och hann titta oss omkring lite snabbt innan den körde igång. Många intressanta grejer. Den här lådan med sygrejer ville jag verkligen ha men hon som bjöd emot mig var ettrig och jag ville spara pengar till annat så jag lät den gå.

Men alltså det här med auktioner är ju bara för roligt. Jag är rätt så ny på det men vilken kick det ger att vara med och ropa på grejer. Och spänningen när man aldrig vet om ett föremål kommer att gå riktigt billigt eller pressas till överpris. Segerkänslan när man får högsta budet och besvikelsen när man inte hinner fram med sitt bud innan budgivningen klubbas av till någon annans fördel. Det är så spännande. Och det blir svårt att slita sig för toalettbesök. Turligt nog hade de en lång rad fiskeredskap att auktionera ut så vi hann köpa lite mat i kiosken.

Efter sex intensiva timmar hade vi en rejäl hög att packa in, men vi fick börja med att packa ur för att kunna packa in så allt rymdes. En pafflåda ropade vi in tillsammans och delade på innehållet, det som blev kvar som ingen av oss ville ha prackade vi på ett finskt par som handlade till sitt lopptorg i Kuusamo. Sen var vi klara för avfärd mot följande stopp, nämligen Uleåborg och faktiskt ett hotell denna gång. Så vi fortsatte längs vägen och blev tvungna att stanna för att fotografera det vackra landskapet flera gånger. Spegelblankt. Och kvällssolen färgade träden vackert orangea.

Framme i Oulu stupade vi i säng. På morgonen fick vi avnjuta den första hotellfrukosten och det kändes som värsta lyxen. Men ingen tid att förlora, vi hade planer på att utforska så många loppisar som möjligt innan vi var tvungna att skynda hem.


Loppisarna i Uleåborg (de sex vi hann besöka) var en stor besvikelse. Det var mest noppiga hm-kläder till högt pris, halvroliga kläder till ännu högre pris eller svinigt dyra vintage-/retrosaker. Dessutom var vi rejält slitna vid det här laget och jag glömde min kamera efter mig på ett loppis, turligt nog fick jag den tillbaka med en utskällning på köpet.

Efter några timmar startade vi hemåt med ett stopp vid abc för att äta något flottigt. Efter livliga diskussioner varvat med apatisk tystnad var vi framme i Purmo och jag packade min egen bil full för att fortsätta 200 km till.
Riksåttan förgylldes av ännu en ljuvlig kvällssol och jag var tvungen att stanna för att fånga den på bild. Jag tänkte på att folk firade Vappen just då och festade runtom i landet och kände mig skönt tillfreds ensam i bilen.

Väl hemma bestämde jag (olikt mig själv) att genast ta itu med den överfyllda bilen. 30 minuter tog det för mig att ensam kånka upp allt. Snart ska det vara ordning även i mitt rum.

Jag ska visa mina fynd också.

18 kommentarer:

Gila sa...

Ååå ni har varit i mina hemtrakter...Luleå och Boden...tack för titten!

Liisa Mendelin sa...

Åh vad fantastiskt Hanna! Det här är ett av de roligaste och mest inspirerande inläggen jag läst på länge. Jamen förstås ska man roadtrippa i norra sverige, och förstås ska man sova i paketbilen! Hihi, ni är ljuvliga. Upplevelsen.

Hannasvirrvarr sa...

Gila - Vad kul, vi hade gärna hunnit titta runt mera i centrum av Boden men vi hann inte denna gång.

Liisa - Men tack, det var fina ord! :)

Carolines vardagsliv sa...

ÅÅh vilken resa ni gjort! Skulle själv vela göra en liknande nåt tag - men får nog vänta på det ett tag till!! Härliga fynd och verkar som en hel lyckad resa med en hel del "upplevelser" :)

Helena Högberg sa...

Vilken härlig resa (lite avundsjuk nu :D)!

Ingela sa...

Åh, nästan hemma hos mig. Auktionen åkte jag förbi i söndags och jag bor vid Råneälv. ;o)

katarina sa...

Oj vilket härligt inlägg!

Monica sa...

Faschinerande läsning!!

Flickan på landet sa...

Härligt :) Jag kan bara skratta åt ert äventyr och känna igen mej själv med att i första hand satsa på loppis och sedan mat, samt äta lite choklad och pausa för att orka vidare...:-D

Jag skrattade också i efterhand åt att ni råkade parkera precis bredvid oss av alla ställen :)När man åker till Sverige träffar man mest österbottningar och finnar :-D

Ska bli kul att se mera av dina fynd!

Kenneth Johansson sa...

Hej!

Jag ser att ni har varit på ett nytt äventyr,Roligt.
Vi syns

Hannasvirrvarr sa...

Carolines vardagsliv - Att roadtrip:a är roligt - man kan vara så spontan och stanna var man vill och göra avkrokar.

Helena - Det var riktigt roligt, det är bara att börja planera ditt eget äventyr ;)

Ingela - Nämen vad kul!

Katarina, Monica - Tack! :)

Flickan på landet - Haha, jo det gäller ju att prioritera rätt! Ja, det var ju lite lustigt det där med campingen faktiskt, dessutom hörde vi jeppisdialekt på campingens wc. Förresten, tack för blogginbjudan :)

Kenneth - Riktigt roligt var det. Ja vi hörs!

mia sa...

Härligt inlägg! Både inspirerande och underhållande! Tack för det :)

Sabrina sa...

Fantastisk trip ni haft.

Anonym sa...

Intressant! Jag också vill besöka en MASSA loppisar!

Hannasvirrvarr sa...

mia - Tack själv!

Sabrina - Verkligen :)

Anonym - Kul!

Evasleva sa...

Wow, oj vilken resa!

verkstaden verstas sa...

Vilken resa, vilka fynd och vilket sällskap! Tack för att du delar med dig av allt roligt, i bild och text. <3

florin design sa...

Haha, du har ju tagit kort på mig :)Det är jag som prismärker tygerna...

Minns att jag lagt märke till dig för jag känner igen dig på bilderna men jag minns däremot inte om vi pratade eller om ni handlade nått av mig.