14 mars 2012

Oskyldigt med shopping?

Idag kom boken Modemanifestet, av Sofie Hedström, som jag beställt. Jag har egentligen fullt upp med annat den här veckan men smög i alla fall åt mig lite tid att läsa de inledande sidorna. Måste bara få citera och kommentera lite.

"Kläder avfärdas ofta som något ytligt, men modeskeptikerna har fel. Dina, mina och alla andras kläder påverkar nämligen vår gemensamma framtid eftersom nya kläder tär på naturen."

Ju längre tid som går sedan jag slutade shoppa desto starka blir min åsikt om att shopping inte är en oskyldig hobby som bara påverkar ens egen ekonomi. Att dra ner på shoppingen är snarare det billigaste sättet att påverka vår miljö och omgivning till något bättre.

Vivienne Westwood har skrivit ett förord i boken och pratar också för minskad shopping: "Vårt sätt att förhålla oss till kläder påverkar miljön. Vi vill alla se mera av det ekologiska modet, men ännu viktigare är att vi shoppar mindre.".

Sen är det inte bara miljön utan också vi själva som har något att vinna. Så här skriver Sofia: "När jag började med den stilsmarta shoppingdetoxen (hon var shoppingfri ett år) var jag på väg att förlora min passion för kläder. De stilsmarta fick mig att inse att kläderna jag bär handlar om mig, mina känslor och min smak. Passionen kom tillbaka.".

Och så vill jag tipsa om Ellens shopstop-blogg. Hon studerar formgivning i Åbo och som slutarbete har hon försatt sig själv med shoppingförbud (kläder och skor) ett helt år och bloggar om det. Hon har hållit på två månader nu. Kolla in hennes blogg och inspireras!

7 kommentarer:

Liisa Mendelin sa...

Jag har också läst boken, och känner mig helt... förvandlad. Trodde att jag levde klädsmart redan tidigare, men insåg att jag alltför sällan ser på de kläder jag redan har som råmaterial för något nytt. Jag har faktiskt tappat sugen att köpa kläder till och med på loppis efter att jag inventerade min garderob. Det finns så mycket material där redan, som jag kan förnya innan jag börjar leta efter nya grejer på loppis.

Maggie sa...

Synd att jag är så tafatt med en symaskin :P Men man kan väl lära sig, eller iaf förbättra sina skills :) Jag har funderat och funderat på det där med shopstop ända sedan loppisrundan då du berättade om ditt beslut att helt enkelt sluta köpa nya grejer. Tanken hade inte slagit mig att man kunde sluta helt (i princip helt) och hållet, men jag överväger det nu. Nya smycken är dock min svaga punkt...

Hannasvirrvarr sa...

Liisa - Det låter spännande, blir ännu mer sugen på att läsa vidare!

Hannasvirrvarr sa...

Maggie - Vad kul att du fick något att bita i :) Det behöver ju inte vara svart-vitt. Du får fundera och pröva dig fram. Att pröva på något slags köpstopp kan jag i alla fall lova att ger nya insikter :)

Emma sa...

Den boken måste jag läsa. Ska kolla in bloggtipset också.

pikkumyy sa...

Hejsan Hanna! Hittade till din blogg egentligen av en slump, så jag tänkte att jag ska lämna ett avtryck här :) Såg dig i "Min morgon" här en gång och jag tänkte att "no siir du bekant ut". Har funderat och funderat och nu måste jag fråga dig om det stämmer, om jag är på rätt spår... Har du studerat i Åbo? Gillar du dansfilmer? ;) Delade du lght med någon Audas-tjej? Näemen, jag har nåt minne av att vi hade kontakt förut när vi båda studerade i Åbo, att vi var och kolla nån biofilm och satt och pratade läänge på nåt café i Åbo. Sedan förlorade vi kontakten nånstans och nu såg jag dit och tyckte du såg så bekant ut. Ifall jag är ut och yrar får jag ta mig en funderar på om jag håller på att bli dement ;) Näe, man måste ju alltid fråga. Ha d gott!! //Terese

Hannasvirrvarr sa...

Emma - Kan verkligen rekommendera!

Pikkumyy - Jaa! Det är jag. Vad roligt. Ska besöka din blogg och kommentera lite längre när jag har bättre tid! :)