8 januari 2012

Positivt tänkande?


Nina Hemmingssons serie

Är det inte med begreppet positivt tänkande lite som med feminist, att det ofta får en negativ klang fast den ursprungliga tanken varit enbart god. Det är mera tidsenligt att vara cynisk, ironisk, lite vresig och nonchalant.

Jag är väldigt optimistiskt till min natur. Det betyder att jag automatiskt tänker positivt. Det betyder inte att jag förtränger negativa saker och låtsas som om de inte fanns - så tycker jag att man framställer positivt tänkande ibland. Mitt glas är halvfullt, men jag låtsas inte som om det vore fullt. Det är ingen idé, lika lite som det är någon idé att gå omkring och låtsas att glaset är tomt om det bara är halvtomt.

Vilken situation vi än befinner oss i så kan vi välja hur vi ser på vår verklighet. Att alltid komma ihåg, lyfta fram och älta just de negativa detaljerna gör ingen gott.

Men för mig som ibland är för optimistisk för mitt eget bästa är det bra att ibland fokusera lite extra på min ironiska och vresiga sida. För att inte tappa balansen.

8 kommentarer:

Snövits äpple sa...

Vilket intressant inlägg, jag håller verkligen med dig i dina tankegångar.

Maggi sa...

Ja hela livet handlar om val av olika slag från användning av pengar till vad vi väljer att tro på. Önskar att många fler skulle ifrågasätta sina val, speciellt småbarnsföräldrar. Det viktiga är inte hur det ser ut utåt utan hur man har det "inne". Att jämföra sej med andra hjälper inte - du är du och du duger!!! Gör det som känns rätt för dej i din situation och strunta i hur det ser ut. Det skulle föräldrar och vi alla ta till oss och må mycket bättre

Riina sa...

Tyckte också det var intressant att du nämnde att det ligger i tiden att vara ironisk och lite vresig av sig. Jag har tänkt på det tidigare, att det är svårt det där med ironi i texter, det rör sig mycket ironi i bloggluften.

Som om våra ord då kan dras tillbaka i efterhand, om vi skojade bara, jag menade inte fullt ut, jag kan skämta om det här, ser ni? Eller jag märker det hos mig själv. Om jag skriver något jag verkligen känner och menar, då känns det otrevligare om det skulle "narras" om det skrivna medan det är mer skyddat med en smula ironi.

Hannasvirrvarr sa...

Maggi - Jaa, varför bryr man sig så mycket om hur det ser ut. Jag tycker det är mycket mera beundransvärt om man vågar göra på sitt eget sätt utan att oroa sig för hur det ser ut utåt.

Riina - Du har så rätt, ironi är effektivt som skyddsmantel. Men också svårt i text. Jag tycker själv att (icke missförstådd) ironi kan vara mycket roligt men det är också fint att ibland våga vara sårbar.

Maggie - en rå bohem sa...

Håller med dig till 100%. Att nämna positivt tänkande kan göra att man får en hippie-stämpel i pannan och avfärdas som verklighetsfrämmande drömmare (okej, kanske jag tog i litepytte grann ;). Jag är också optimistiskt lagd, tyvärr även när det kommer till tidsplanering, men nog ser jag problem och negativa saker för det. Skillnaden är kanske att optimisten tror att det går att göra någonting åt saker som gått åt helvete. För att citera The Cable guy: "There no eeend to the possibilities!" ;)

Gila sa...

Gillar Nina Hemmingssons klockrena bilder!

Caroline sa...

Jag har helt slutat att tänka negativa tankar. Jag tillåter mig inte. Förstås så får man (och ska) vara ledsen, arg och förbannad, men sen kunna släppa det. Livet är mycket lättare om man koncentrerar sig på det positiva man har i sitt liv. Den här bilden är hur bra som helst: http://hmunro.files.wordpress.com/2011/05/problem-in-life-blog.jpg

Hannasvirrvarr sa...

Caroline - Ja det var minsann en klockren bild!