2 december 2011

Julkalendern i Kristinestad


En sån här julkalender har projektet Jul i Sjöstaden satsat på att göra. Varje fönster på papperskalendern motsvarar ett riktigt fönster på olika hus runtom i staden. Varje kalenderfönster är förtäckt tills dess lucköppningsdag. Fönstret julpyntas av ägarna och vid en del fönster blir det också någon form av program.

Igår på kvällen öppnades första luckan. Tyvärr syns inte pyntningen så bra på den här bilden men den bestod av ett ljus, stora pepparkakor, mossa och mandariner, dämpat naturnära och fint. Och så bjöds det på varm glögg. Ida i grön kappa är min vän och projektledare.

En fin idé, jag tycker om när man använder sig av och uppmärksammar de vackra trähusen. Och roligt att stadens invånare velat vara med. Dessutom får alla en ursäkt att gå omkring och fönsterglutta hela december!

13 kommentarer:

Tyg och otyg sa...

Så är det i en av de gamla stadsdelarna där jag bor (Falun) också! Det har pågått i många år och vi har som tradition på jobbet att samlas en kväll i julveckan (så att så många fönster som möjligt ska vara "öppna") hos en kollega som bor i området, gå runt och titta på alla fönstren och sedan gå in och äta varm korv, lussebullar och dricka glögg. Mycket mysigt och en rolig tradition!

Gunilla sa...

Vad kul att se! Saknar verkligen K-stad. Allt för länge sedan jag var där! Saknar bland annat sommarmarknaden. Hoppas du visar upp kalendern flera gånger! Kommer det bara var från stan eller från byarna runt om?

Hannasvirrvarr sa...

Tyg och otyg - Vad roligt, kan faktiskt hända att det var från Falun de tagit idén.

Gunilla - Ja men det ska jag göra! Den här gången i alla fall finns nog alla luckor i staden.

Galleri MochB sa...

Jättetrevlig idé :O)

Lundagård sa...

Kul, trevlig och gemenskapsvänlig kalenderidé!

Sara sa...

Vilken härlig idé alltså!

Johanna sa...

Jättebra idé och verkligen superfin kalender!

Ninette sa...

Vilken härlig idé! Sån kalender skulle dom gärna få ha här i vår lilla stad, men tror inte det finns nåt sånt där fint hus med tillräckligt många fönster.

Tyg och otyg sa...

Ah, nu när jag läste en gång till fattade jag att alla fönstren satt på samma hus! :) Så är det alltså inte i Falun utan där är det olika personer/familjer som får varsitt datum tilldelat sig och så gör de ett fönster var. Skulle vara kul att veta om det förekommer på fler ställen, någon som vet?

Hannasvirrvarr sa...

Alltså nej, nej. Jag har uttryckt mig otydligt, alla fönster sitter INTE på samma hus. Varje fönster finns på olika hus runtom i staden, liksom du beskriver att det är i Falun. Det är bara på papperskalendern som de är inplockade på samma vägg.

Tyg och otyg sa...

Aha. Ja, det är inte lätt när det är svårt. :)

Sofia-Sobeide sa...

Oj vilken fin idé! Och tänk att folk engagerar sig så! Kalendern är ju riktigt snygg den med.

Allt och/eller Inget sa...

Vilken rolig grej. Så fin kalender!