19 december 2011

Den hållbara handelsrundan

Jag anser mig själv vara en sån som bär hem maten i tygpåsar när jag handlat. Men faktum är att jag ofta glömmer att ta med de där tygpåsarna, eller att jag handlar på väg hem från något annat och inte varit tillräckligt långsiktig i min tanke.

Men idag genomförde jag en riktig leva som jag lär-handelsrunda. Jag cyklade till butiken. Började med att köpa en ekologisk julklapp i Hälsokostbutiken. Gjorde matinköp (mestadels ingredienser till ett bröd jag ska baka själv!) och valde eko-produkter så långt det fanns. Packade mina inköp i tygpåse. Köpte en julblomma från en torgförsäljare (närproducerat) och lök från en annan. Cyklade hem och var löjligt nöjd. Doftade lite på min julblomma och tänkte på hur fint det var med all snö förra julen.

10 kommentarer:

Christina sa...

Jag försöker också tänka på det där med tygpåse istället för butikens platspåsar.. Varje gång jag är duktig får jag lägga 20 cent (platspåsens kostnad) i spargrisen. :)

Hannasvirrvarr sa...

Christina - Ja, vilken bra muta! :D

Allt och/eller Inget sa...

Alla insatser, stora som små är bra! Vi använder sådana där stora kassar som man fäster i kundvagnen. Inte tyg dock men åtminstone återanvändbara. Det är ju bra bara det, att inte köpa plastpåsar varje gång man handlar.

Fast hur ska man tänka egentligen... man behöver ju några påsar till slaskavfallet... Nu köper jag istället avfallspåsar på rulle för att ha till slasken. Är det kanske lika illa som att köpa de vanliga plastpåsarna när man handlar och använda dom till soporna. Man borde väl ha eko-påsar till avfallet också egentligen.

God jul!
Kram Linda

Cat sa...

Känner så igen mig! hittade dock en fantastisk sång som jag hoppas får mig att komma ihåg i fortsättningen ;-) http://rulesofgreen.blogspot.com/2011/12/fantastic-without-plastic-bags.html

Hannasvirrvarr sa...

Allt och/eller inget - Ja, det är ett ständigt vägande vad som är bättre och sämre. Vi använder plastkassarna (som vi köper varje gång tygpåsen glömts) som avfallspåsar men de påsar man kan köpa på rulle för ändamålet är tunnare så det går åt mindre material. Borde således vara bättre. De komposterbara påsarna har jag hört att är bättre bara om man faktiskt komposterar dem. Vet inte hur det ligger till med den saken.

God jul till dig med!

Hannasvirrvarr sa...

Cat - Hehe. "Let me here you say caaanvaas" :)

Helena Högberg sa...

Jag använder samma plastpåsar VARJE gång jag handlar. I början var det svårt att komma ihåg, men nu går det av bara farten att lägga tillbaka påsarna (2) i väskan när man ställer in maten, så att de finns där hela tiden. Plastkassarna håller bättre än man tror! När den börjar bli för svag köper jag en ny.

jenni sa...

Man blir på gott humör själv när man handlar med omtanke. Plastpåsarna lär väl inte vara ett lika stort problem här i vårt land som på andra håll i världen. Vi återanvänder ju dem åtminstone som soppåsar. Men hur som helst är det, precis som du säger, bättre med tunnare påsar på rulle. Det här med att försöka vara miljövänlig är inte alltid så lätt. En evig balansgång mellan rätt och fel. Man får helt enkelt använda sitt eget bondförnuft och bestämma själv vad man tror är bäst.

Hannasvirrvarr sa...

Helena - Ja men precis plastpåsarna går ju också att återanvända som handelspåsar. Man borde se till att ha dem lite överallt, jag borde alltid försöka ha några i bilen just eftersom jag ofta handla "på väg".

jenni - Ja, så är det. Man får välja det man själv tycker låter vettigast och lita på att det i alla fall är bättre än att inte tänka efter alls.

Maggie - en rå bohem sa...

Hehe, så jag känner igen mig :) Både i de glömda tygkassarna och i tillfredställelsen när man handlat enligt enga goda principer. Du har en inspirerande blogg! Tror minsann att jag ska knalla över till grannen och fråga om hans höns har lagt några ägg som jag kunde få köpa.