16 oktober 2011

Söndagseftermiddag i Kaskö

Vi beslöt oss för att idka lite närturism och körde till Kaskö.
Vi tog först en sväng via hamnen.
Kaskö är, liksom Kristinestad en välbevarad trähusstad.
Det finns många riktigt vackra hus och många ödelagda hus. Staden har knappt 1500 invånare och en hel del hus står tomma, vilket gör att en lite vemodig känsla smyger på en. Addera sedan den i sig vemodiga hösten så är det med blandade känslor man beundrar husfasaderna.

På Rådhusgatan 61 var caféet Wanha Pappilan kahvila & vierastalo öppet.
Det var mycket mysigt inrett. Men tyvärr kryllade det inte av kaffegäster.
Långa gator kantade med trähus efter trähus. Det är en alldeles utomordentligt fin liten stad, Kaskö. Det finns verkligen potential (havet precis vid centrum, en stor välorganiserad hamn, järnväg). Jag avskyr den där känslan av att staden håller på att dö ut. Låt den inte göra det. Låt det komma större företag till orten, som skapar arbetsplatser, som fyller husen med folk, som väcker hopp och liv i staden igen. Någon?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka vackra och lite vemodiga bilder!
Berit

Amyndra sa...

större företag är inte lösningen

Kamomilla sa...

Ja, vad skulle vara lösningen.. Ett köpkraftigare Finland? Vi är fattiga, så är det bara, i konsumtion alltså. Och tyvärr är det det konsumtionen håller det rullande..

Hannasvirrvarr sa...

Berit - Precis så var det där. Vackert och vemodigt.

Amyndra - Med större företag menar jag inte nödvändigtvis enorma företag men jag tror nog att det behövs större än en- eller tvåmansföretag. Nu finns t.ex. inte marknad för sånt som caféer, butiker, frisörer, resaturanger osv. Eftersom det är så lite befolkningsunderlag. Med en större arbetsgivare på orten skulle antagligen befolkningen också öka och samtidigt skapa behov för fler mindre företag. Jag är förstås ingen expert på samhällsutveckling, och jag tycker inte heller att allt bara ska blir större och större men jag tror att Kaskö behöver flera invånare, det finns hus som behöver människor och hur lockar man dem till orten om det inte finns arbete?

Kamomilla - Tyvärr är samhället uppbyggt kring konsumtion och ständig tillväxt men jag tror och hoppas nog att små orter kunde gå runt även utan köphets. Att vi kunde satsa på nya branscher som ger arbetsplatser. Ekologiska och etiska produkter och hellre tjänster än materiella prylar.

Kanske Kaskö kunde börja om från början som en ekostad? :) I Sverige finns det ju ekobyar som verkar väldigt intressanta.

jenni sa...

Besökte Kaskö i somras och det är verkligen sorgligt att stan dör ut. Hoppas att det ska dyka upp en lösning för att rädda den fina och mysiga staden. Jag skulle gärna bo i ett av de där trähusen. Det är nog ett större företag med många arbetsplatser som krävs, tror jag. Som sedan skapar andra mindre företag. Tyvärr är det så det fungerar.

Lundagård sa...

Vackert...

Anonym sa...

Tyvärr börjar effekten av att de stängde Botnia nu visa sina effekter mer o mer......Kaskö är en vacker stad!

Hannasvirrvarr sa...

jenni - Ja, jag hoppas verkligen också att det ska finnas en framtid för Kaskö!

Lundagård - Ja, det är det!

Anonym - Jo, annat kan man väl inte vänta sig. Men jag hoppas hårt att det finns en uppgång att vänta.