18 oktober 2011

En mac-realterad fråga

Jag är en relativt ny Mac-användare och besitter inte kunskapen att utnyttja ens en halv hundradel av den vackra datorns kapacitet. Det kommer väl med tiden.

Men det är speciellt en liten funktion som jag saknar i mitt dagliga bloggsurfande, som kanske någon kan hjälpa mig med. Ni vet när någon har länkat ett ord i ett inlägg till exempelvis en artikel eller blogg, på pc:n behöver man bara föra muspekaren över det länkade ordet så dyker adressen upp nere till vänster i fönstret (eller har det här förresten med webbläsaren att göra?). Man behöver alltså inte klicka fram länken för att se adressen till den. Hur åstadkommer man detta när man surfar med Safari på en Mac?

Och har ni andra lysande tips man inte ska gå miste om?

5 kommentarer:

malin sa...

jag har haft mac sen 2007 och har fortfarande inte upptäckt alla bra funktioner! man hittar nya hela tiden.

jag bytte förresten från safari till google chrome (det är så mycket snabbare!!) och där ser man länkarna automagiskt nere i hörnet. testa det. :)

Ika sa...

Jag tror det är webläsar-relaterat. Har både safari och firefox på min mac, och ser adresserna som du beskriver i firefox, men inte safari.

Safari är klart bättre på att hantera flash än vad firefox är, men jag står ändå inte ut med safari i längden. Mycket för hur den hanterar öppna och nya flikar. Det här med att nya flickar kastas in sist i raden (och inte intill den senast aktiva fliken... AArgh! För att inte tala om när flikarna blir lite fler och de som finns sist i svansen ständigt byter ordning. Vansinnig, det är vad jag blir.
Sedan går jag tillbaka till firefox och blir nästan tårögd av glädje när jag kommer ihåg att jag kan klicka på en länk, slängas iväg till den nya flik som den öppnas i, läsa färdigt och stänga fliken - och då automatiskt flyttas till den flik där jag klickade på länken. Det är precis så jag vill ha mitt surfande, men safari verkar inte fatta det.

Linus sa...

Tryck cmd+shift+4 dra sedan ut en ruta över något på skärmen du vill kopiera, och tadaa, en bild sparas på din desktop! (som windows printscreen, men bättre..)

red sa...

Skulle just skriva det jag ser att Linus skrev här ovan - jag ÄLSKAR den här funktionen. Printscreen är ett litet skämt vid sidan om detta, haha!

Erik Stenman sa...

cmd - /

Eller: "Innehåll > Visa Statusfältet"