20 september 2011

Det positivt laddade marthamötet

Har ni också växt upp med ordet marthamöte som ett skällsord? Ett gäng kvinnor sitter och pratar/skvallrar och då kan någon säga med skojsam och sträng röst "jaha, vad är det här för marthamöte?".

Det var med ett fniss och barnslig förtjusning jag skrev in marthamöte och ett klockslag i min kalender idag. Ordet fick liksom en helt ny betydelse.

4 kommentarer:

Gila sa...

Aldrig hört talas om...

Karin sa...

Och männen som är gifta med kvinnor som ofta springer på marthamöte kallas martyrer. Men det tycker jag är lite kul... trots att det är förklenande.

Snigel sa...

Jo, ordet marthamöte har nog blivit ett skällsord. Eller iaf har man blivit "lärd" som liten att ett marthamöte är just "tanter" som sitter och handarbetar och skvallrar. Man kan ju hoppas att man kan tvätta bort denna "stämpel" och få folk att inse vad martha egentligen är.
Och det är med glädje jag läser att du har fått skrivit in ordet marthamöte i din kalender. :D

Hannasvirrvarr sa...

Gila - I svenskfinland är Martharörelsen väldigt utbredd, så alla känner till den. I många byar är alla gamla tanter Marthor och samlas till marthamöten där de äter torra kakor, stickar och pratar strunt - det är i alla fall den föreställning/fördom jag har växt upp med. Men sanningen är självklart mycket bredare. Jag är numera en Martha :)

Karin - Hahaha, det där hade jag inte hört tidigare.

Snigel - Ja, så har jag också trott tidigare. Men nu är nog Martha väldigt inne bland yngre på många ställen. Jag är stolt Martha minsann! :) Råkar du också vara påväg förresten?