26 juli 2011

Känn efter själv

Här är förresten ÖP-kolumnen från senaste numret:

KÄNN EFTER SJÄLV

Vi lever i ett välutvecklat och högteknologiskt land där många studerar länge, ändå får jag känslan av att vi är lite avdomnade idag. Konsumtionssamhället tänker för oss, reklamen berättar vilka känslor och begär vi har. Gps:en säger hur vi ska köra och alla glassiga magasin visar hur vi ska leva. Vi behöver inte tänka själva. Vi ska bara köpa.

Låter det inte lite sorgligt? Åtminstone jag känner hur allt det här stockar sig i halsen. Lyckligtvis kan man välja att gå en annan väg.

Under de senaste veckorna har jag på flera ställen läst att brist på pengar föder kreativitet. Finns inte pengarna kan vi inte lösa allt genom att köpa, då måste vi tänka istället. Nu vill jag inte förespråka fattigdom och elände, men väl uppmana till att använda hjärnan innan du använder plånboken.

För mig har loppis blivit ett sätt att vara kreativ och lära känna min egen stil. Om jag går i en modern klädbutik finns allt uppdukat fint och det är lätt hänt att man faller för "vårens trend" som ser fint ut på skyltdockan.

Men när man går på loppis har man bara sin egen känsla att gå på. Då får man känna efter om man tycker något är fint eller inte. Eftersom sakerna ofta ligger huller om buller får man också öva sin fantasi och föreställningsförmåga. Skulle den här ljusstaken vara fin på vårt vardagsrumsbord? Kanske med en grön duk? Och rosa ljus?

Vill man använda sin kreativitet ännu mera kanske man också börjar fundera på hur man kunde ändra om sakerna man ser. Lite målfärg, några sömmar på maskin eller byte av knappar kan göra mycket.

När man handlar på loppis har man ingen bytes- eller ångerrätt som i vanliga butiker, men sällan behöver man det heller eftersom man har handlat utgående från sitt eget tycke och smak och inte fallit i en duktig marknadsförares grop.

6 kommentarer:

Hanna sa...

Precis min åsikt! Tur att någon publicerar såna här texter så andra också kommer på samma tankar!Mera personlighet åt folket!

Ninette sa...

Håller helt med! Därtill får man en helt annan tillfredsställelse av att ha fixat till en begagnad grej själv än att bara gå och köpa nånting nytt. Tycker absolut att antikomsumtionstänkande föder mer kreativitet, det gör mej glad att du skriver så mycket om det och slår ett slag för saken!

Maggi sa...

Yes! Kreativiteten blommar bäst när man har lite eller inga pengar alls!

pimples.ratata.fi sa...

Oj JUST PRECIS. Skulle nästan få tryckas upp på alla framsidor i landets tidningar en dag, för att få folk att tänka efter lite grand.

Väldigt tänkvärt.

Peppe sa...

Väldigt bra skrivet, Hanna!

HannasVirrVarr sa...

Tack allihopa!