22 februari 2011

Tisdagstema 8 - DESIGNFAVORIT

Jag har inte hunnit med de senaste tisdagsteman i fabriken men nu ska jag slå till. Temat är designfavorit och fast jag inte är speciellt angelägen om att fylla mitt hem med designföremål så finns det många som är otroligt vackra och inspirerande.

Jag kunde inte avgränsa mig till en favorit utan har plockat fram tre riktiga klassiker som värmer hjärtat.


Först ut är Iittalas vinglas Essence. Genast jag såg de här tyckte jag de hade en fantastiskt vacker form. Turligt nog var det i ett så tidigt skede i mitt liv att jag då ännu inte ägde några vinglas. Nu har vi dem här hemma och jag har inte tröttnat, varken på formen eller rödvin.

En annan favorit, som inte (ännu) finns i vårt hem, är stringhyllan. Också denna myckelt enkel i formen. Praktisk, lätt och mångsidig. Den här skulle jag vara mycket sugen på att hitta begagnad. Rädda ur något hus eller på lopptorg. Fortsätter att hålla ögonen öppna.
Till sist kan jag inte låta bli att nämna Marimekko. Jag tycker om det grafiska svartvita och de starka färgerna. År efter år trycker de upp nya härligt mönstrade tyger och de senaste åren har de gjort riktigt, riktigt läckra både kläder och kaffemuggar. Jag kan inte annat säga än att när det kommer till Marimekko så är jag stolt över att vara finländare.


Över lag så är det finsk och svensk design som faller mig bäst i smaken. Rena, vackra former. Helt enkelt.

11 kommentarer:

LissenTo sa...

Av dina favoriter, slår mitt hjärta lite extra för Marimekko.


Må så gott.//Lissen

Maria sa...

Hej Hanna! JAg är också svag för Marimekko och två gamla stringhyllor hänger på väggarna här. Klassiskt!

Lotten sa...

Mm både Stringhyllan och Marimekko är mina favoriter oxå... jag har många designfavoriter har det visat sig ;-)

Bildkonst i Närpes högstadieskola sa...

Stringhyllan e för härlig, faktiskt jättesugen på en sån NU!!!!!

Anna/Rackarungar sa...

Har precis börjat köpa Essence. Jag diskade sönder alla mina gamla fina vinglas och nu var det dags att ta ett nytt grepp om vinhyllans kantstötta samling. Så i samråd med mannen blev det Essence. Nu även champagne glasen. Kanske även de urfina cocktailglasen...

String står jag bakom dig, alltid fint.

Marimakko, mjauuu... inte my cup of tea.

Ha en fin kväll.
Kram Anna

Fia sa...

Du kommer säkert att mörda mig lite nu... Men jag och mitt ex KASTADE exakt en sån där hylla när vi flyttade från Närpes till K-stad... SORRY! Please don't kill me!!! :O Nu i efterhand ångrar jag mig, för dom är ju så fina... :(

Johanna P sa...

Voj shit va du va talför i radio, du e så dukti, kännd ännu mejr vilken intorkad essibo jag er men he ska ju finnas toki å... ;)

HannasVirrVarr sa...

Lissen to - Ja, de har dessutom så många olika slags mönster nuförtiden att man nästan kan tycka att det finns något för alla.

Maria - Ja, klassiskt och snyggt!

Lotten - Ja, det har nog jag också när jag börjar tänka efter. Lamino-stolen t.ex. tycker jag också är snygg.

Bildkonst... - Ja, de är såå läckra! Vad kul att ni som undevisningsgrupp har en blogg förresten!

Anna - Ja det är kul att det finns många olika i samma serie. Ändå tycker jag allra bäst om rödvinsglasen, där passar formen optimalt :)

Fia - SLÄNGDE?!! Vi har ett och annat att prata om du och jag ;)

Johanna P - Haha, nemen. Tack för komplimangen i alla fall, jag tycker de e skitläskigt att vara på radion, men när det inte är direktsänt så klipper de ju ihop det så onödigt svammel och "vad var det jag tänkte säga nu igen" kan de ta bort ;) Ja och det är ju viktigt att det finns människor som trivs i Esse också, vettiga och trevliga människor dessutom :)

Naja sa...

Mycket fina favoriter!
Men punktknullaren måste påpeka att varken Marimekko-kopparna eller Essence-glasen kan klassas som "riktiga klassikers" då de lanserades typ förra åren respektive 2001.
Ge dem 50 år först ;)

Fia sa...

Joo... slängde... :'( Jag vet inte vad jag tänkte med... Eller, det var väl just det, jag tänkte inte alls! Jag ville bara flytta från Närpes slumområde till vår nyrenoverade lägenhet i K-town, så vi skyller på att vi ville bort snabbt som f*n. :P
Meen, min nuvarande fästman är "skrotsamlare" skulle inte förvåna mig om det skulle finnas en eller flera hyllor i uthusen... :D

HannasVirrVarr sa...

Naja - Ja, du har rätt. Fast till mitt försvar så syftade jag egentligen inte speciellt på kopparna på bilden vad gäller Marimekko utan Marimekko överlag. Men jag var otydlig (och räknade inte med så någgranna läsare ;)).

Fia - Jo, det går ju sådär när man har brått :)