20 januari 2011

Kan ni hjälpa lite?

Nu ska jag strax vandra iväg till lokalen och se vad den här dagen för med sig. Men kanske ni kan hjälpa mig lite under tiden? Jag har två frågor.

1. Vad gör att just du tycker att ett loppis är bra? Och vad gör att du vill komma igen?

2. Om öppethållsningstider. Ifall ett loppis ska vara stängt 1-3 dagar i veckan vilka dagar ska man offra och vilka dagar måste det absolut vara öppet? Och hur är det med tider?

Är du en läsare som inte går på loppis? Varför? Finns det något som skulle få sig att gå?

23 kommentarer:

Lotten sa...

1. En lopis som är bra har inte för höga priser. Skyltar på ett inspirerande sätt och trevlig och tillmötesgående personal. Ett varierat sortiment som ofta byts ut så inte samma saker står vecka efter vecka ;-)

2. Jag tycker absolut att loppis skall ha öppet på lördagar.... Om det skall vara stängt tre dagar per vecka så tycker jag söndag-tisdag passar.

Lilla frun sa...

Oj har aldrig tänkt på det där, men det är roligt att se när de på loppisar har plockat ihop grejer som ser ut att "passa ihop" så att man själv kan få ideer, tex en dukning på ett bord eller sätta ihop några olika klädesplagg! Fast man skall ju ha tid att göra det också. Helgen, och nån dag mitt i veckan kunde vara bra öppettider, svårare att säga NÄR på dagen :)
Det här blir roligt, jag skall besöka ofta!

Ronja sa...

helst skall det finnas inspiration omkring, typ lägga en visningsdocka i snygga kläder. Viktigare att loppis är uppe efter jobbet, om man vill ta en sväng efter jobbet. Och självklart lördag.

Mia J sa...

1. ett bra loppis är snyggt o städat, man ska se att den som sköter affärerna också trivs o tycker om det! priserna hålls låga så att sakerna går åt o varorna ska vara hela/rena. inget av halvbra kvalitet! små "grupper" av varor i samma färg är en fröjd för ögat. lyft gärna fram saker som folk kanske inte förstår att uppskatta innan de ser dem i ett sammanhang. i en så liten by som K-stad lönar det sej säkert att "bli kompis" med kunderna och uppskatta de som blir stammisar :D (som inspiration till dessa kommentarer har jag Samaria i Nickby, Sibbo. dom huserar i ett ljuvligt gammalt hus, där e snyggt o städigt och mysigt att gå omkring. alltid fyndar man inte ens ;) )

2. själv tycker jag att lö-sö är bästa loppisdagarna, då går jag helst min runda. men med tanke på var loppiset finns undrar jag om söndag skulle bli en hit... Men iaf lördag! må-ti kunde kanske va dagar att ha stängt. och någon kväll i veckan skulle man kunna ha öppet senare, typ till 18 eller 19 för som Ronja sa så vill man ibland ta en mitt-i-veckan-runda efter jobbet :D

Såna är mina tankar! GUD vad det här är spännande, det är något jag också kunde tänka mej att jobba med :) synd att jag är så långt borta, annars skulle jag definitivt bli stammis. lycka till :D

MissMymmeli sa...

Ett bra loppis är organiserat och ser snyggt ut. Dvs greijerna är snyggt på borden/ställingar och inte huller om buller. Sortimentet kan byta med jämna mellanrum, men tycker det är viktigare att de "mindre" sakerna, dvs kläder, accesoarer,inredning och annat smått och gott, byts oftare än tex möbler. Inspirerande arrangemang är alltid kul och bra att veta när de varor som "ställts" ut är till salu (vissa loppisar säljer ju inte från arrangemangen). Dessutom blir det extrafint om det finns t ex ett litet cafe som är inrett med loppisfynd.

Jag tcker också att loppis skall vara öppet lördagar och också på kvällar. Bäst funkar det kanske om man vissa dagar kan öppna och stänga tidigare (passar för dem som inte har ett 8-16 jobb ) och vissa kvällar ha öppet senare , tex till kl. 19/20, men samtidigt också öppna senare.

Amyndra sa...

loppis, vilket som helst, ska inbjuda till att fynda, vilket kräver vissa saker. priserna bör vara låga, det ska inte kännas som att de ansvariga har "fyndat" och därför tar överpris på det de själva tycker är värt mer. fyndandet ska höra till kunden.

sen tycker jag om schysst flöde på sakerna, de saker som varit länge kan man gott och väl sätta i en fyndkorg eller så. inspirerande omgivning också med exempel på vad man vidare kan göra med sina fynd (det är alltså trevligt med färdiga pyssel, också till salu för de som inte pysslar och syr själva).

öppethållningstider är svårt. men jag tycker lördag OCH söndag är två måsten, söndagar är ypperliga till långsam loppisvandring, vilket också gäller vardagarna efter arbetstid. helgerna tycker jag iaf bör vara långa dagar, och kanske in i veckan åtminstone så långa att man hinner in efter jobbet, om man har ett sådant. ;)

lycka till!

elin sa...

1. låga priser! ja! det leder till stor omsättning och gör att man vill komma ofta. men jag tycker inte att det ska vara alltför bra ordning. tycker man ska kunna hitta något genom lite rotande också, inte bara att allt står i prydliga rader. vet att du varit på emmaus åland, och där har dom lyckats med en bra blaning av ordning och oordning (utan att det blir avskräckande stökigt). det jag itne gillar är loppisar som känns som vanliga affärer. det ska vara lite utmaning också! :D

2. stängt på måndag. och kanske flera dagar. öppet på lördag. det är mina enda "krav" ;) och gärna öppet åtm till fem. kanske längre en vardag i veckan?

Linnéa sa...

Jag gillar om det är låga priser, varierat utbud och relativt sorterat så att det är lätt att hitta. Fräscht är också viktigt, så att man slipper rota bland dammiga saker. jag blir mer inspirerad om man har ansträngt sig för att få det fint och pyntat lite eller kanske hängt kläder efter färg och gjort fina stilleben och sånt. lite tips på hur saker kan kombineras.

öppettider tycker inte jag är så noga. lördagar borde väl vara öppet. många ställen jag går till har öppet tis, tors, lör och det tycker jag funkar bra. söndagar kan åtminstone vara stängt i alla fall.

K:stadsbo på helgerna sa...

Låga priser så man känner att man har gjort ett fynd då man köper något. Också viktigt att utbudet varieras lite så man inte blir uttråkad om man kommer dit ofta.

Lördag och söndag tycker jag att loppiset absolut borde ha öppet! Förstår inte riktigt vad Mia J menar med att "med tanke på var loppiset finns undrar jag om söndag skulle bli en hit..." för jag håller inte med... Det är många ungdomar t.ex. som studerar på annan ort men är hemma på besök över helgerna och även andra som inte har nåt vettigare för sig en söndag. Särskillt på sommaren då det vimlar av sommargäster borde det vara öppet både lördag söndag.

Mia J sa...

jag syftade på att K-stad är en liten ort som ändå ligger nära Vasa. Räcker kunderna till för båda på söndagarna då, menade jag. på sommaren lever ju alla småstäder upp så då ska det såklart va öppet :)

Strandgatan 30-something sa...

1) Håller med de andra som tycker att man kunde göra "skyltfönster" eller olika slags teman där man lyfter fram och inspirerar, visar att loppisgrejer inte behöver vara fult eller tråkigt. Gillade starkt huset på bostadsmässan i Vasa ('08) där man hade inrett med enbart loppisgrejer! :) Sedan tycker jag det är självklart att det inte ska vara för trångt, dammigt, unket, eller för mycket prylar inklämda på ett och samma ställe/hög som man måste gräva sig igenom. (Det kanske hörs att jag inte är nån flitig loppisbesökare? :D)

2) Lördagsöppet under "lågsäsong", på sommaren gärna öppet på söndag också med tanke på semesterfirare/sommarstugfolk/turister (loppisar efterfrågas ofta av dessa, hälsar vi från turistbyrån). Samt måndagsöppet sommartid eftersom museerna då har stängt och det inte finns så mycket turistaktiviteter. En dag i veckan kunde man kanske ha öppet lite längre (18-19) så att folk hinner in efter jobbet.

På tal om aktiviteter och teman som du skrev om i ett tidigare inlägg, skapa gärna ett konto hos stadens händelsekalender, events.krs.fi och gör lite gratisreklam! :)

Sofia-Sobeide sa...

1. Väl organiserat, rent och billigt förstås. Som relativt ny loppis-shoppare blir jag ännu aningen avskräckt av smutsiga illaluktande loppisar och tenderar gå ut därifrån rätt fort. Bra kundbetjäning är också väldigt viktigt för mig. Och att man kan betala med kort är också viktigt.

2. Det är väl många som går på loppis på söndagar så då är det säkert bra att ha öppet. Kanske måndag och tisdag stängt? Eller söndag och måndag.

Ida sa...

1. Oberoende vilken affär du går in i så önskar jag att det finnas MUSIK. Om det är knäpptyst känns det som om man klampar in i någons vardagsrum och stör.. Ett klockradio vid kassan och i något hörn är mysigt :D radion på eller häftiga gamla musikkassetter med skön retrokänsla som donerats :D

Loppiset är välgörenhet och sakerna donerade. Därför kan prisen med fördel vara låga, men så klart så att det går på plus. Men sakerna byts väl ut först när de säljs? Då är ett lågt pris avgörande.
Vinterjackor kan man plocka undan när säsongen tagit slut och ta fram shortsen och sommartopparna etc.
Det skall definitivt synas när "säsongen byts" och att ha vinter/sommarrea är ingen dum idé alls. Förutom att loppisrean är först då säsongen verkligen håller på att ta slut, typ mars/augusti.

Rummen får gärna vara inredda/arrangerade. Borden har stolar framför sig och bordet är dukat. Tavlorna hänger på väggen. Det får se mysigt ut , inrett som vanliga rum för en avslappnad miljö. En stol i varje rum är också bra så man kan ställa ifrån sig sina fynd för en stund. Eller varför inte en hörna där små barn kan parkeras eller pojkvännen/mannen som inte orkar längre... ;)

En vintage och fashionhörna med det coolaste och dyraste är också trevligt.

2. Söndag-måndag kan vara stängt. Och jag håller med att en dag i veckan kan man öppna senare och hålla öppet längre.
På sommaren kan söndagarna också vara öppna :) vi måste tänka på våra turister och sommargäster. 10-17 vardagar och 9-14 på lördagar (och söndagar 11-14)

Oij vad det här blev långt. Älskar man loppis så gör man! Lycka till!

Mira sa...

1. Det skall se ganska organiserat ut, men ändå inte som i en "vanlig" butik. Rockar för sig, kjolar för sig, porslin för sig, böcker för sig osv. Det är roligare att upptäcka själv vad som finns. Billiga priser gör att jag köper mer, och det är ju alltid bra ;)

2. Min loppisdag är lördag, så verkar det vara för de flesta. På söndag går jag aldrig på loppis, men nog ibland i veckorna. Söndag-tisdag stängt är ganska bra :)

HannasVirrVarr sa...

Stort, stort tack för att ni tagit er tid att ge så bra och utförliga tips. Verkligen guld värt! Det verkar dessutom som att alla är in ungefär på samma linje, sådant som också jag har tänkt. Det ska nog bli bra det här :)

Anonym sa...

Jag går ofta på loppis men sällan två gånger på en som inte är fräsch o som har solkiga saker. Hatar loppisar där samma saker står månad efter månad, kanske man kan byta o ställa undan ett tag sånt som inte gått åt. Så tycker jag också att priserna får inte vara för höga, det är ju ändå välgörenhet för alla parter.

Lilith sa...

Priserna får inte vara för höga, man ska känna att man kan göra fynd som inte äter alltför stort hål i plånboken. Och att det är snyggt och välordnat är också viktigt. Och det som nämnts tidigare, att saker som passar ihop samlats på ett ställe, då blir det mer överskådligt och man kan få idéer som man kanske inte fått annars.
Ett bra loppis tycker jag ska vara öppet på helgerna, så folk som jobbar och inte hinner komma på vardagar och också folk lite mer långväga ifrån hinner komma. Då kan man t ex ta loppisrundan som en liten utflykt, kanske samla ihop ett gäng och åka tillsammans. Ska det vara stängt någon dag i veckan så kanske början av veckan är att föredra då?
Lycka till, låter helt underbart med ditt nya jobb och jag blir riktigt sugen på att komma och besöka loppiset sen när det öppnar! :)

Anonym sa...

Jag gillar INTE att gå på loppis där det finns kläder i alla möjliga högar. Däremot kollar jag gärna på möbler, det är en helt annan sak, tycker jag. Hela, rena saker som är ordnade funkar väl alltid. Blir ofta alldeles snurrig på loppis, och njuter inte alls. Däremot tycker jag det är fint när en sak har hittat sin rätta plats i hemmet. Men förstår inte denna loppishysteri som finns just nu.

Ps. du har en väldigt rolig blogg, jag följer den regelbundet

Lina sa...

Jag håller med om det många andra skrivit. Och så tycker jag:
- Vintagehörna skulle jag uppskatta jättemycket. Där får det nog vara lite dyrare också, bara grejerna är bra.
- På UFF i Oslo har de en egen kollektion av kläder "nytt av gammalt" som är rolig. Skulle vara roligt om ni fick igång nåt sånt projekt där så småningom t.ex. i samarbete med nån skola eller medborgarinstitut.
- Jag skulle kanske ha stängt måndag-tisdag i så fall.

Lycka till! Jag kommer in när jag är i Kstad nån helg!

Anonym sa...

Ett loppis är bra om t ex plagg hänger på ett ställe enligt färg.Snyggt och prydligt a och o.Det ska "dofta rent"!

Öppethållning lö-sö, samt två kvällar minst inne i veckan, Tror att de skulle passa en mindre stad som K;stad bra.

Jag går redan ofta på loppisar,

Anonym sa...

Jag går på loppisar 3-4 ggr/vecka.

Viktigaste för mig är:
1) utbud
loppisar med smalt utbud blir fort trista, det ska vara en salig blandning och inte ex. enbart kläder
2) öppethållningstider
lördag och söndag är de heliga loppisdagarna, därefter vardagskvällar. Skär ner på dagöppet. Vettiga tider är t.e.x. lö-sö 10-16.00, ons-fre 11-18.00, gärna 19.00
3) ordningen
Överskådlighet är A och O. Kommer inga nya grejer in, flytta runt det gamla så man ser att något händer
4) betalningssätt
Man borde kunna betala med kort överallt idag...

Loppisälskande K:stadsbo sa...

Först och främst: Välkommen till Kristinestad, och grattis till nya jobbet! Vilket drömjobb! Älskar själv loppisar och tycker det ska bli otroligt kul och spännande med ett nytt loppis här :)

Ser att du redan har fått en massa synpunkter, ska försöka fatta mig kort så det inte bara blir en lång upprepning av föregående talares åskemål. Here we go:

1) Ett "städat" och finurligt organiserat loppis är ju alltid trevligt för kunden. Det är förstås också lättare att få nåt sålt om man har hängt upp fint, har fina arrangemang och har organiserat föremålen efter nåt system eller tema, efter färg, storlek eller typ. Samtidigt är ju "stökigheten" en del av charmen med loppisar. Att gräva i en fyndkorg och hitta nåt helt fantastiskt på botten.

En grej som skulle kunna va kul är t.ex. temaveckor. Textil-temavecka, glas- och porslinstemavecka, accessoar-tema m.m., och sen satsa extra mycket på försälning av sånt under den veckan, skylta fint enligt temat osv. Kräver förstås lite tid och planering, men kan kanske va nåt om man vill satsa lite "extra" nån gång? :)

Någon nämnde musik och en vintage hörna med lite dyrare grejer, vilket jag också tycker är helt kiva idéer! Tycker också att idén om att sälja omgjorda och uppdaterade kläder av gamla tyger/kläder, eller pyssel och "nya" saker gjorda av gamla loppisgrejer är en finurlig grej. Kul för dem som inte är så pyssliga själv, och inspirerande för dem som själv vill börja pyssla :) i såna projekt kan man ju med fördel också involvera t.ex. medborgarinstitut, syföreningar, skolor, vänstugan m.m. Trevlig, inspirerande personal är såklart alltid ett plus! :)

2) Jag röstar för lördagsöppet! T.ex. kl. 10-15/16. Det är ju också på helgerna som många har lite tid över för loppisrundor. Gillar också söndag som loppisdag, åtminstone på sommaren lönar det sig att testa söndagsöppet. Krs lever verkligen upp på sommaren och det är mycket mer folk i rörelse här då. Bra idé också att åtminstone nån dag i veckan ha öppet lite längre, t.ex. till 18/19 så att man hinner kika in efter jobbet om man vill. Annars är väl ca 10-17/18 helt ok öppet-tider på vardagar. Ska man ha stängt några dagar i veckan kan det va t.ex. mån-tis.

Det blev ju rätt långt ändå. Så himla inspirerande att själv få komma med förslag :) stort lycka till med loppiset, ska bli så kul att se hur det blir! Hoppas K:stadsborna blir flitiga kunder.

mikaela sa...

ett bra loppis är rent och snyggt, och en sådan ordning att det är lätt att hitta ifall det är något specifikt man är ute efter. gärna får det också finnas typ skyltdockor med fina kläder och typ något bord där man har kombinerat olika saker och som kan funka som inspiration.

helgen är ganska viktigt att det är öppet, så kanske måndag-tisdag kunde vara stängt?