8 december 2010

En blommig silkesskjorta

Eftersom symaskinen stod framme från kavajfixet passade jag på att ända om ett till plagg. En blommig silkesskjorta för 3 euro från loppis.

Skjortor jag hittar på loppis i trevligt tyg är ofta stora som tält. Och egentligen, inget fel med själva vidden, jag gillar när det är löst och fladdrigt. Men. Eftersom ärmhålet är så stort och hamnar långt ner på armen är det omöjligt att dra en kofta utanpå. Det blir ett ända stort obekvämt skrutt under armarna om man försöker.

Därför följande ändringar:

1. Jag sydde in skjortan med flera cm i sidsömmen och ärmsömmen (i en enda söm). Det här är inte ett jättebra sätt att göra eftersom det lätt blir lite knökigt under armen. Men om man inte syr in alltför mycket så att skjortan ändå förblir lös och om man är noga med att klippa bort överflödigt tyg så funkar det. Och det går snabbt.

2. På båda axlarna sydde jag två veck för att axellängden på skjortan skulle motsvara min axel. Jag mätte min axel och skjortan så att jag kunde räkna ut hur mycket tyg som skulle sys bort i vecken.

Så här bra passade skjortan över axlarna efter omsömnaden. Eftersom tyget är tunt och har ett bra fall funkar veckan bra, det ser böljande fint ut.

Här ser ni vecken på nära håll.

Ärmhålet och ärmen är nu tillräckligt smalt för att rymmas in i en kofta.

5 kommentarer:

alegni sa...

du är så händig, hanna!

Karin sa...

Men så smart och snyggt! Jag är en kratta på att sy och behöver verkligen tips och instruktioner som de här.

Linus sa...

Va pedagogiskt Hanna! :)

HannasVirrVarr sa...

Alegni - Smickrad - check! :)

Karin - Hoppas jag kan inspirera att pröva på!

Linus - Tackar ödmjukast! Jag är ganska stolt över mina pedagogiska förmågor :)

hej tristess sa...

Vilket fint mönster på skjortan!