26 maj 2010

Kan ni jelpa lite?

Att söka lägenhet är en mödosam process. En snårig stig fylld av ett ständigt vägande av för- och nackdelar, kompromissande, beslutstagande, förhoppningar och besvikelser. Och hela tiden en kamp mot tid och tur.

Det är oändligt svårt att hitta en lägenhet som har en lagom balans mellan pris, storlek, känsla, läge och andra faktorer man prioriterar.

  • Har lägenheten en stor inglasad balkong så ligger den på bottenplan med balkongen precis vid gatan
  • Är lägenheten gammal och charmig så finns det ingen förvaring och fönstren är små som gluggar
  • Ligger lägenheten centralt så får man in hemskt mycket buller
  • Ligger lägenheten på nionde våningen och har fin utsikt så är hissen minimal och har förbud på att transportera möbler
  • Är lägenheten billig så är den oerhört sunkig, ligger sjukt långt borta eller så är den smärtsamt liten
  • Är lägenheten rymlig, fräsch och har bastu så är den oförskämt dyr
  • Om man till sist hittar lägenheten som verkar perfekt så är det tio andra som vill ha den, eller så är en rörremont på kommande
Det är allt annat än lätt.

Men faktum är att vi idag var och titta på den näst intill perfekta lägenheten. Bra ställe, bra storlek, bra pris och bra känsla. Vi har sett på lägenheter som varit mindre, sunkigare och samtidigt dyrare. Lägenheten är ett absolut kap. Hindret är att två andra intresserade också var på visningen.

Så kan vi nu göra så att alla ber till sina respektive gudar och håller tummarna det hårdaste för att vi ska få den här lägenheten? Ni får önska (nästan) vad som helst i gengäld.

3 kommentarer:

alegni sa...

jag jelper så gott jag kan!

Nanó sa...

Åh, jag känner så väl igen mig. Att hitta lägenheten vi bor i var en mardröm fylld av ångest över att aldrig någonsin hitta en plats att bo på.

Gammal lägenhet = små fönster och ingen förvaring? Jag vet ju inte vad du definierar som en gammal lägenhet, men jag bor i en byggnad från 1938 och vi har 8 inbyggda skåp i lägenheten samt gott om skåp i köket. Fönstren är också stora. Faktum är att ju längre bak i tiden man går, desto större fönster får man. Min mormor bor i ett hus från ungefär 1914 och har dom största fönstren jag sett i en lokal i Åbo (och mängder av inbyggda skåp). Och min familj som bor i ett 20-tals hus har också enorma fönster (och massor av inbyggda skåp), fast inte lika stora som hos mormor.

Tips - om lägenheten ligger med fönstren mot en innergård så försvinner massor av trafikbullret. Vår lägenhet är i korsningen skolgatan/fredsgatan (=mycket trafik), alltså centrum, men är mot innergården, och det är verkligen skönt för öronen.

Hoppas ni får lägenheten ni kollade på! :)

HannasVirrVarr sa...

Alegni - Tack!

Nanó - Hmm, du har säkert rätt i det där. Det jag skrev grundade jag bara på mina senaste iakttagelser. Det hus vi nu bor i är byggt 1928 och i jämförelse med många nyare lägenheter som ofta har fönster längs en hel vägg så känns de här fönstrena som gluggar (däremot är de ju mycket vackrare). Vår nuvarande nedervåning ligger drygt till hälften under marknivå så där är fönstret på riktigt en glugg och rummet känns som en grotta. Känner att jag behöver ljuuus :)