2 januari 2010

Det nya hälsosamma livet

Såhär i början av ett nytt år är det ett perfekt tillfälle att börja leva sitt nya hälsosamma liv. Det kan handla om att äta hälsosamt, motionera, få ordning på dygnsrytmen, börja städa regelbundet, sluta med någon dålig ovana, ta sig tid för det ena och det andra osv osv. Alla gör väl det här nu som då? Det håller i sig en stund och sen halkar man tillbaka i sina gamla smutsiga, nerkörda spår. Eller så lyckas man förändra något.

Redan att man försöker tycker jag är en bra inställning till livet. En vilja att utvecklas. Men så bör man nog ha glimten i ögat också. Bättre att skratta åt sig själv om det inte går så bra istället för att låta sig slås ner. Åtminstone i mitt fall.

Nå, till sak. Det jag till en början skall satsa på i Mitt nya hälsosamma liv 2010 är att gå upp i vikt några kilo. Det här med vikt är ju känsligt och jag som alltid varit smal får ibland en känsla av att jag inte har "rätt" att säga något i frågan. Förra våren när allt var lite för mycket och jag inte mådde så bra tappade jag matlusten och gick ner runt 5 kilo. Efter sommaren klagar många över att de har gått upp i vikt och jag vågar inte säga något om mina viktfunderingar för jag har ju gått ner. Och helt felaktigt går jag ibland och känner mig som ett slag i ansiktet på de som klagar på sin viktökning.

Jag trivs som smal (det vet jag inte heller om man får säga ut utan att folk börjar kasta sketna blickar efter en). Men nu informerar mitt BMI mig om att jag är undernärd och min kropp känns inte stark så som den gör när man motionerar och tränar sina muskler (vilket jag inte haft tid eller ork med de senaste månaderna). Så nu vill jag alltså satsa på att bygga på min kropp med muskler, kondition och vikt.

Men hur går man upp i vikt på ett vettigt sätt? Jag googlar och ironiskt nog kommer det upp en annons som frågar om jag vill gå ner i vikt (vad var det du inte förstod, mr Google?). Nå jag hittar också riktigt bra sidor och läser lite sporadiskt här och där.

Så här bör jag göra:

Äta mera kalorier än jag förbrukar (ganska logiskt), men inte skräpmat utan någotlunda hälsosamt. Ett överskott på 500 kcal om dagen borde ge en 0,5 kilos viktökning per vecka, men jag skulle verkligen inte orka börja räkna kalorier. Får ta det mera på ett ungefär, äta så mycket jag orkar? På ett ställe stod det 5-6 mål mat om dagen, jag får ju börja bära med mig en massa mellanmål hela tiden. Som värsta barnet. Haha.

Börja styrketräna. Då växer musklerna och vikten ökar eftersom muskler väger. Mina armar ser dessutom ut som stickor så jag tackar inte nej till lite muskulösare, snyggare armar. Så nu gäller det att hitta tid för detta, två gånger i veckan känns möjligt. Jag vill också börja motionera, men får väl i huvudsak hålla mig till raska promenader (istället för löpning) till en början i alla fall för att inte bränna för mycket. Men motionen ökar min aptit och jag mår bra av den så det känns vettigt.

Jag borde läsa in mig på vilka livsmedel som jag bör välja framför andra men det får bli en annan dag. Nu måste jag börja förbereda mig mentalt på att äta hela tiden. Projektet börjar på allvar när jag är tillbaka i Åbo, om ett par dagar.

Har ni tips, tankar eller erfarenheter som kan hjälpa mig?

2 kommentarer:

alegni sa...

alla har vi våra problem. mitt är det motsatta till ditt och det har jag dragits med hela livet och inte ser jag någon ljusning framöver heller.
hoppas du hittar ett sätt att forma om din kropp som passar dig. jag är fortfarande en sökare... ;)
god fortsättning på det nya året!

Kamomilla sa...

Säger som alegni... men vad jag nu vet så är det väl proteiner som gäller när man ska bygga upp muskelmassa i alla fall...