21 januari 2010

Det här med synestesi

Upptills jag var ungefär 17 hade jag aldrig hört om synestesi och trodde att alla kopplade ihop siffror med färger. Men så är det tydligen inte. Synestesi handlar om att man kopplar ihop olika sinnen och vanligast är just att siffror har en egen färg. Jag verkar dessutom vara en välordnad synestet för som ni ser på min färgrad så kommer färgerna "i ordningsföljd". De siffror som för mig är starkast i sina färger är 4:an och 5:an. Röd och blå. En kombination som ofta representerar motsatser. Kallt och varmt, flick- och pojkfärg (sådär traditionellt). Dessutom förknippar jag höger-vänster med dessa. Vänster och höger.

Några bokstäver i mitt alfabete har också färg, en del starkare och en del svagare och en del inte alls. M är lika starkt röd som fyran och A lika starkt blå som femman. För att ta ett exempel. Det leder till att namn som börjar på M också ofta är röda.

Det här är inget jag har suttit och hittat på utan det är en känsla som finns i mig. En del synesteter kan t.ex. se ljud eller höra färg. Förutom siffror med färg så förknippar jag känslor och former med saker jag ser och hör. Det är ofta svårt att förklara det i ord. Men t.ex. två namn, som egentligen är helt olika, kan kännas på samma sätt för mig. Då blir det lätt så att man blandar på såna namn.

Det lär inte vara speciellt många som är synesteter. Låter detta helt knäppt? Jag svarar gärna på frågor om ni har några. Någon av er som har liknande "symptom"?

8 kommentarer:

David E sa...

OJ MUUUUMIN!!! :@ Jag som hade skrivit en enormt lång kommentar, men så backade jag ur den... GAAH. Nåjaa, jag skall i alla fall försöka skriva om den på någorlunda sätt..

Ja då, jag funderar också på det här med färger. T.ex. med namn, så har jag en flicka på min klass som heter Malin och som av nån konstig anledning absolut skulle skrivas med orange.. Medan Emma skulle skrivas med gult. Man kanske bara har de här färgerna om såna namn som man känner bättre till.. I alla fall skulle jag också skriva ditt namn med gult, även min syster som heter samma sak som du.. Med vänster och höger håller jag med dig till hälften, men jag skulle vilja ha höger frönt i stället.. Och inte vilken grön som helst, utan mörk naturgrön-aktigt.. Du borde kanske börja forska i det här, och se vad det beror på.. Hmm... Jag visste inte att det fanns andra som hade så där "konstiga" funderingar.. Haha

Ha det så bara. H. David

HannasVirrVarr sa...

Vad roligt att höra att du också har såna funderingar. Googla "synestesi" om du vill läsa om det.

För mig så är ditt namn hårt och runt och i färgen... hmm, närmast stålblått/grått ;)

Ha det bra!

amyndra sa...

roligt att du skriver om det. jag är fortfarande så flummig att många siffror och bokstäver byter färg beroende på stämning och sättning då jag kommer i kontakt med dem och ska forma en tanke om dem.

intressant är iaf att just M och A har färger, och att de nästan är precis tvärtemot mina egna. A och 1 är alltid röda. M är blå, eller mörkgrön. alltid.

allt tydligare ser jag också färger i ljud. oftast är det ju hela ljudlandskap och därför också färgspektrum som bildas, men oftast kan jag skilja ur instrumenten och deras specifika färg. jag använder också dessa färger då jag producerar musik. jobbar jag med rätt människor vet de vad jag menar då jag vill ha ett orange gitarrsolo.

:)

HannasVirrVarr sa...

Ja! Roligt :) Det där med musik är ju inte mitt område men jag förstår vad du menar med musiklandskap och färgspektrum. Det är lite samma för mig i t.ex. bilder finns det ju en komplex kombination med form, färg och ljus och dethär kopplar jag sen till komplexa känslokombinationer som det kan vara väldigt svårt att sätta ord på.

Jag har också bokstäver som kan ända färg lite vartefter. Dessutom är t.ex. E en sådan bokstav som är genomskinlig men har en ljsnande effekt, så att om den finns i kombination med en färgad bokstav så gör den färgen ljusare, eller vitare. Lustigt :)

lotta sa...

jag är också synestet. det starkaste för mig är tidsperdioder, jag har färger på veckodagar, veckor, månader, år. jag har färger på hur länge det tar att göra vissa saker, jag har färger för "strax", "imoronkväll", "om tjugo minuter" osv. sen har jag också färger för alla namn, t.ex. namn på L är röda, namn på V är blåa, namn på I är gula liksom i:et i tisdag gör tisdagen gul. kul dehär, hur det skiftar. alla mina siffror är svarta. jag undrar om det har att göra med att jag alltid haft jättesvårt med matematik och verkligen avskytt det ämnet i skolan. kul att du tog upp dehär hanna =)

HannasVirrVarr sa...

Oj, vad roligt att höra. Det där med tid var nytt för mig. Eller jag har hört om veckodagar och sånt men "strax" och "imorgonkväll". Haha, häftigt :)

Christer sa...

Jag är själv synestet, du kan läsa lite vad jag skrev i min blogg om du vill. :)
http://synesteten.wordpress.com/?s=synestesi

Anonym sa...

hej Hanna! Jag är också synestet och medlem på synestesi.se. Ditt namn är mörkbrunt och lite hårt. H är en mörkbrun bokstav i sig, men Helena är ett ljusbrunt namn, eftersom hela namnet bestäms av de bokstäver som ingår. E är nämligen ljusgult och A är rött. Hälsningar Eva alias missyellow.