7 november 2012

Ny form på kavajen

Vi börjar bakifrån, med resultatet. Jag har fixat till en nygammal vårfräsch kavaj sådär lagom till senhösten. För någon månad sedan på en loppis i Helsingfors köpte jag en gammal h&m-kavaj i sammet. Jag gillade färgen, har länge sökt en välsittande kavaj i färg, men modellen kändes otroligt trist.

Så jag sprättade bort fickor och klippte till en ny siluett helt enkelt. Hejdå kragen och hela infodringen. Framkanten lät jag vara lång men klippte fållen snett uppåt mot sidorna och bakåt, så att den nästan är midjekort bak i ryggen.Ett mycket enkelt sätt att fålla kanter om det inte finns tyg att vika in är att sy fast ett kantband, först räta mot räta i ena kanten och sen viker man in bandet på insidan och syr fast med en stickning. Fungerar både som en enklare variant av kjol-/byxlinning och som framkant/fåll på olika plagg. På framsidan sydde jag sedan på ett dekorationsband ovanpå stickningen runt fållen för att göra det mera dekorativt och framkanten fick en bred spets som prydnad. Både det blå bandet och spetsen har jag köpt på loppis. Om man ville kunde man sy fast två band framtill så att kavajen gick att knyta. Har inte bestämt mig ännu. På första bilden har jag ett löst tygbälte som jag knyter kring midjan. Det funkar också bra.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Snyggt!
Blir inspirerad av din kreativitet.

Hannasvirrvarr sa...

Caiska - Åh tack!

Sofia sa...

Ojoj vad fin den blev! Du kan verkligen förändra något alldeles vanligt till något som ingen annan har! Vill också ha! Liknande kavaj hänger i skåpet men att få till fixet kan bli svårt för mig... alltså det finns helt klart en marknad för dina originella alster!

Mia sa...

Jättesnyggt! Får mig att önska att jag också var praktisk och händig... Kan ju alltid uppskatta andras alster i alla fall. :)

Lena Jakobsson sa...

Men åh va snyggt det blev!

Kamomilla sa...

Voi fy bubblan så fräckt fin den blev!! Du är så otoroligt duktig, jag blir impad varje gång du gör om ett plagg!

ett ritstift i din rumpa sa...

du är väldigt inspirerande! hoppades att din blogg skulle nomineras till årets mest inspirerande i bloggpriset, men icke :/

Sara sa...

Alltså väldigt mycket snyggare blev den :) Man blir verkligen inspirerad av din kreativitet :)

Hannasvirrvarr sa...

Tack allihopa! :)

Ritstiftet - Jag var nominerad i den kategorin förra året ;)

Sanna sa...

Åh va himla snygg den blev!! <3

Kitten von Kat sa...

Men wow, va snygg den blev! Jag har ju ett par tråkiga kavajer själv, som aldrig blir använda...*inspirerad*

malin sa...

jättesnyggt! håller med om att före modellen var väldigt tråkig och väldigt omodern, men den! jag har själv sytt om ett plagg nyligen, kika gärna in :)

Mankasfashion sa...

Jattejattejatte mycket snyggare!

E sa...

Oj, så snyggt! Önskar jag kunde lämna in min gamla gröna kavaj (nästan exakt som den du hade här!) hos dig!

Koko sa...

Så fin! Jag vill också kunna sy.