9 mars 2012

Tråkiga vykort och tre våningar plåt


Här ser ni ytterligare två inköp jag gjorde i Stockholm. Den blå plåtburken i tre våningar blir bra förvaring, jag har en ensam ljusare blå låda från tidigare som jag tycker om. Och så var det bokrea och jag blev förtjust i en lustig liten bok.

Titeln gjorde mig nyfiken.

Baksidestexten höll kvar intresset.

Och insidan var fylld av en massa ljuvliga gamla vykort. Gestaltande tidstypiska byggnader främst men också bilar och lite kläder. Form, färg och känsla i de här bilderna tilltalar mig något fruktansvärt. Så fint. (Här finns flera smakprov om du också gillar.)

Ungefär var tredje bild hade jag gärna förstorat upp till en tavla. Men tills vidare låter jag den stå öppen med hjälp av två metallklämmor. När man tittat sig mätt på ett uppslag i några dagar är det bara att bläddra vidare och välja ett nytt uppslag.

De där små campingstugorna är ju bara för snygga. Alltså på riktigt.

8 kommentarer:

Tyg och otyg sa...

Haha, lite roligt att boken heter Fula vykort när du tycker att alla bilder är så fina. :) Ett dokument över den tiden är den ju verkligen, oavsett vad man sen tycker om bilderna.

Waenthoronien sa...

Visst är det snygga bilder! Jag antar att fulheten som många upplever beror på att motiven helt enkelt inte är såna som vi väntar oss på vykort. Jag har själv ett vykort (i nån gömma nånstans) med ett flygfoto över min hemstad, och visst är det fult som stryk (jag menar, det är Karis vi talar om!), men jag tycker ändå att det är häftigt att se hur det såg ut för närmare 30 år sedan (jag skulle tro det är från början av 80-talet)...

Emma sa...

Har kikat på den boken, håller med dig om att en hel del är jättefina:) Dom hade en utställning på biblioteket för ett tag sen, där dom visade vykort från förr. Tjusningen är väl att det som ansågs fint och värt att avbilda är ofta det vi tycker är jättefult nu, som t.ex. miljonprogramshus. Stugorna är underbara, skulle gärna äga en!

Hannasvirrvarr sa...

Tyg och otyg - Jag vet, fulsnyggt är min melodi. Fast boken heter inte "fula vykort" utan "tråkiga" :D

Waenthoroinen - Haha, ja fast man tycker att de är tråkiga eller fula så är de ju onekligen en dokumentation av hur det såg ut förr. Minns att jag i en bok såg en bild av Topeliusgatan i Helsingfors på 30-talet. Grusväg och häst och kärra.

Emma - Jag blir väldigt nyfiken på den bok han tydligen har gett ute före den här. Men den verkar vara slut...

Soffi sa...

Häftig bok! Bilderna är underbara ju hahaha!

Tyg och otyg sa...

Haha, just ja. Så mycket för att läsa innan man kommenterar. :D Det finns en liknande bok som heter "Fula frisyrer" (oklart om det är samma person bakom den boken), det var nog det jag for efter.

Hannasvirrvarr sa...

Haha, fula frisyrer. Låter som en mycket underhållande bok.

Gila sa...

Det finns flera fula vykort böcker. Leta på Max Ström förlag.