30 oktober 2011

Små räddningsaktioner

Nyheterna om att vi slänger stora mängder mat är inte upplyftande. Ibland låter jag de orangea lapparna i butiken guida mig när jag handlar. Jag ser framför mig hur en massa oöppnade matförpackningar slängs i en stor container och kan inte låta bli att rädda så många som möjligt. Förstås endast sådana varor som jag tror att jag kommer att hinna använda.

För en tid sedan i en liten butik såg jag massor av kött som var märkt med rabattlappar. Om nu aldrig en hel ko, men mycket. Jag blev lite illamående när jag såg framför mig hur köttet skulle slängas i en stor hög och ruttna. Producerat helt i onödan. Usch.

8 kommentarer:

Ninette sa...

ja, sånt är verkligen inte kul att tänka på. Och tänk hur mycket hushållen slänger utöver allt det där som butikerna slänger! nå, min familj gör i varje fall vårt att alltid köpa upp kycklingkött med röda lappar - blir hur mycket billigare som helst när man har tre hungriga ungar :)
Tycker annars det oftast går hand i hand det där med att vara ekonomisk och tänka på miljön. Läste nyligen i Newsweek att en massa stora företag har insett det och börjat jobba aktivt för hållbar utveckling, mycket mer aktivt en dom flesta regeringar faktiskt, så kanske det finns hopp.

Hannasvirrvarr sa...

Ninette - Jo att spara på naturresurserna på ett smart sätt innebär för det mesta också att man sparar på pengarna.

JM sa...

Många produkter, speciellt kött och påläggskorv, går ju faktiskt bra att frysa in. Vi köper ofta "30%-produkter" och lägger i frysen, så har man ju räddat några paket från soptunnan i alla fall. Sen är det bara att ta fram ur frysen och tina när man vill tillaga det :)

Emma sa...

Som vegetarian blir jag helt galet upprörd när jag tänker på hur vi föder upp djur och sen-SLÄNGER alltihop. Verkligen nåt att tänka på när det gäller alla matvaror (här ser jag dock sällan något nedsatt i pris). Det är också helt galet att vi styrs så av bäst-före-datum, det är ju inte precis som mjölken exploderar och blir sur precis på klockslaget den dagen!

Herr Movarp sa...

Det är självklart för mig att köpa grejer som är nedsatt pris om jag vet att de är okej, man kan ju inte lite på att datumet alltid stämmer, det är ju ofta väl tilltaget, speciellt kött och mjölkprodukter mm håller ju ibland länge efter datum

Jag tycker också att butikerna har blivit betydligt bättre på att markera detta istället för att ta bort och kasta sakerna, detta var ju helt försumbart under många år mellan 80-talet och fram till för några år sen, innan dess tog man också tillvara bättre.

Hannasvirrvarr sa...

JM - Jo precis, vi köpte också flera paket kött och slängde i frysen.

Emma - Fast jag inte är vegetarian blir jag också alldeles galen. Jo, mycket kan man ju äta en bra bit efter datum, fast det är inte så kul när man råkar äta bröd med mögel ;)

Herr Movarp - Jo, i artikel jag länkat stod det också att butikerna blivit bättre på att räkna så att det inte blir så mycket över. Fast vi hemma i hushållen slänger tyvärr också enorma mängder.

Viktoria - Jag blir aldrig kung. sa...

Ja det är fruktansvärt att vi slänger så mycket fin mat.
Vid mitt jobb ligger en liten icabutik.
Vi har samma sopcontainer som de har och varje vecka kan vi plocka jättefina blommor och oöppnade förpackningar med mat som inte gått ur datum.
Jag skrattar för att jag kan leva billigt och känna att jag gör något bra.
Jag gråter över mänskligheten.
Hur kan vi göra detta mot oss själva?

Ika sa...

Jag tänker likadant och räddar mat med kort datum och röd prislapp. Jag tycker det är helt motiverat att slja den till lägre pris - inte bara för att få den såld medan tid är utan för att den ofta kräver en liten extra insats av kunde som köper. Man måste vara snäppet mera kreativ, planera om lite eller tänka på att frysa in.

Om det är nån handlare som läser det här och som har en butik där man inte sysslar med de röda lapparna på mat med kort datum kan jag berätta att det händer att jag väljer bort min närmaste stora matbutik i ren frustration över att de här varorna aldrig syns där. Jag snart att det pågår en massa kastande av mat bakom kulisserna och det påverkar min vilja att handla i butiken på ett negativt sätt.