5 september 2011

Rösta med plånboken

Idag när jag handlade var ekomjölken slut i butikshyllan. Och fast det var lite snopet så blev jag också glad. Det betyder att folk köper eko. Det signalerar att det finns marknad för ekoprodukter.

Jag har några gånger hört/läst människor fundera att det inte är någon idé att köpa eko eftersom smakskillnaden är minimal eller obefintlig. Resonemanget går väl ut på att man vill få mer smak eftersom man betalar lite mer. I och för sig ganska logiskt.

Men för mig handlar det faktiskt väldigt lite om att jag vill att maten ska smaka bättre. Det handlar om att jag vill värna om naturen och mig själv. Om jag köper Eko litar jag på att det varit bättre för alla inblandade i framställningen och jag litar på att det är bättre för min kropp eftersom det inte ska finnas giftiga ämnen i produkten.

Dessutom ser jag det som ett effektivt sätt att visa min åsikt, att rösta. Världen styrs av pengar, så det effektivaste sättet att påverka är med pengar. Om jag (och många andra) köper ekoprodukter signalerar vi att det finns efterfrågan och att det är en bra idé att fortsätta utvecklas på området.

Utöver det så är det förstås kul om maten också smakar godare, men det är definitivt inte prioritet nummer ett för mig.

7 kommentarer:

Peppe sa...

Ja! Utmärkt inlägg och jag håller med i allt. Dessutom kan man fråga efter ekoprodukter eller närproducerat kött (om man äter sånt) för att visa att det visst finns ett intresse.

Hannasvirrvarr sa...

Tack och ja, det har jag också tänkt flera gånger att jag borde göra. Men inte ännu kommit mig för.

Hanna sa...

Just det där med att lita på ekoframställningen är en viktig grej tycker jag . Så många motiverar var för de inte köper eko med att man ändå inte vet varifrån maten kommer, eller att pengarna går i fel händer. Det är samma månniskor som inte ger pengar till välgörenhet, av samma orsaker. En taskig samhällssyn tycker jag. Ingenting funkar ju om ingen vågar lita på varandra.
Och tack för att du skriver värna OM!

Ninette sa...

Håller helt med dej, och förutom dom argument som du nämnde som irriterar mej så retar jag mej också på såna där undersökningar som konstaterar att ekomat inte innehåller fler vitaminer än annan mat. Utan att jämföra hur mycket gifter och andra skadliga ämnen som maten innehåller. Man bara koncentrerar sig på att vitaminmängden inte är större, eller hållbarheten är sämre, utan att öht analysera skadliga ämnen.

den elaka b. sa...

jo, det där tyder ju just på att mänskor håller på att förlora sig i sin egen navel, om orsaken för att sluta sprida gifter i naturen ska vara att det smakar bättre eller ger mer vitaminer. men om man är helt främmande för naturen, kanske man inte kan känna nån skillnad visavi om den förstörs eller inte. så det gäller att få folk ut i naturen så att de kan lära sig bry sig om den.

och sen kan man rekommendera garanterade eko-höjdare, t.ex. eko-jordgubbar smakar helt sjukt, sjukt mycket godare än vanliga jordgubbar. det kan bli lite som en inkörsport för tvivlarna.

Hannasvirrvarr sa...

Hanna - Det är sant. Jag väljer också delvis att lite på märkningen för att jag är för lat för att ta reda på mera. Men så länge inte motsatsen bevisas väljer jag glatt eko, sämre kan det väl inte vara.

Ninette - Ja, verkligen, håller helt med dig.

Den elaka - Ja, det är sant. Många är distanserade från naturen, och inte känner man i allmänhet heller till framställningsprocessen speciellt väl. Med alla gifter och oetiska förhållanden.

jenny e sa...

vi tänker helt lika! kunde inte ha skrivit det bättre själv. :)