2 maj 2011

Loppiskolumn

Förresten! Från och med senaste numret av gratistidningen Österbottniska Posten skriver jag en loppiskolumn till varje nummer. Så här blev den första:

DÄRFÖR!

Ju mer jag går på loppis, desto större blir min entusiasm. Jag vill gå ut på skattjakt och köpa mina saker och kläder begagnade. Och jag ser bara fördelar med detta sätt att konsumera. Låt mig motivera och kanske övertyga.

Spänningen är troligtvis den enskilt största dragningskraften. Vetskapen om att man kan hitta vad som helst kittlar i maggropen och lockar fram kreativiteten. En gång hittar man en snygg jeansväst i retrostil för en halv euro, en annan gång köper man inget men får roas av ett ölstop med ringklocka. Pling, pling och så blev den dagen lite gladare.

De låga priserna är ett enormt plus, speciellt om man är studerande eller annars har det kärvt. För samma summa som man får en ny tröja av halvdålig kvalitet kan man på loppis få en tjock filt, ett par gardiner, två tröjor, en cool kaffemugg och några böcker. Och även om man någon gång lägger ut en större summa, till exempel 15 euro på en lampa eller 50 euro på en snyggt svarvad sängstomme så är det betydligt billigare än ett motsvarande nyinköp. Dessutom är chansen stor att kvaliteten är bättre.

Miljövänlighet är både trendigt och viktigt i dag. Och vad är väl miljövänligare än att ta till vara de saker som redan finns i omlopp istället för att stöda nyproduktionen som sker i rasande fart. I dag köper vi vanligtvis nytt långt innan produkterna faktiskt är utslitna. Att konsumera är ett sätt för oss att uttrycka vår personlighet.

Men om du utövar ditt konsumerande på begagnade saker och dessutom låter dina egna saker som du tröttnat på leva vidare hos någon annan bidrar du till mindre belastning på naturresurserna. Trots att du fortsätter konsumera.

Hur jag än tänker kan jag inte komma på något negativt med att "leva loppan på loppis". Lika hopplöst ute som det är att vara stressad i dag, lika ute kommer det snart att vara med shopping (av nya saker). Loppis är det nya statuskännetecknet!

8 kommentarer:

Ninette sa...

Jättebra kolumn! och jag håller med om precis allt - spänningen, miljötänk etc. Superbra att du slår ett slag för loppisar!

HannasVirrVarr sa...

Ninette - Tack!! :)

mellan Stickan och Linné sa...

Hanna!
Du skrev ju en fråga i min blogg för rätt länge sen. Jag svarade på den i min blogg men kom på att det nog är smartare att svara här så att du läser svaret:) Jag känner inte din kompis som jobbar på Emma&Malena men kommer säkert träffa henne i framtiden eftersom jag jobbar extra där:)

Ha det fint!

Nanna

Malin sa...

Bra skrivet! Kloka ord! Du borde på riktigt utnämnas till loppisinspiratör!

HannasVirrVarr sa...

Malin - Tack, det värmer! Kanske en sådan officiell titel borde skapas. Hehe.

Nora sa...

Du skriver så jätte bra och tar upp just de argumenten som snurrar i huvudet på oss alla loppisentusiaster när vi stiger in i en lokal fylld med det mesta som man inte ens visste att man kunde finna.

Koko sa...

En så bra kolumn! Jag hoppas man får länka:-)

Jag gillar också loppisar, får oftast ångest av att köpa nytt, men begagnat är ok. Och jag fullkomligt älskar antikvariat!

Nu borde man bara lära sig det där med att cirkulera de onödiga sakerna också...

HannasVirrVarr sa...

Nora - tack för berömmet!

Koko - Tack och självklart får man länka!