24 januari 2011

Om att fotografera på loppis

Jag fick en intressant fråga av Lilith:

Hur gör du när du är på loppis och fotar där? Frågar du personalen först om det är OK att du fotar eller fotar du bara? Är det OK att fota på alla loppisar eller finns det ställen där det inte är tillåtet?

Det här har jag själv funderat på. Till en början var jag lite tveksam men sen tänkte jag att jag fotar tills någon säger stopp. Mitt fotande och bloggande är ju egentligen gratis reklam för ett loppis så de har ju inget att förlora.

Men om det är ett riktigt litet loppis, sådär att man står mitt framför personen i kassan, så känns det lite pinsamt, då låter jag antingen bli att fota eller så frågar jag.

Vad tycker ni?

8 kommentarer:

Fager Dam sa...

Har själv undrat samma sak, inte bara gällande loppisar utan alla butiker. Hittills har jag fotat på, helst då ingen kollar.

Min favorit-klädaffär mejlade jag till slut och berättade att jag brukar blogga om dem, de var tur nog bara glada över uppmärksamheten.

Men ändå. Vad säger lagen om det?

All The Things I Love sa...

Det här har jag också funderat på då man ofta ser loppisbilder i olika bloggar. Det är endå ganska okej, tycker jag, om det är ett större loppis. Som du Hanna skriver, tycker jag också att man skall fråga om det är ett mindre loppis, kan bli lite pinsamt annars :)
En annan fråga är om det är okej att fota i inredningsbutiker utan lov. Det har jag sett många gånger, och man märker på bilderna att fotografen har fotat i smyg. Det tycker inte jag är okej, om man inte frågar först.

mikaela sa...

det där har jag också funderat över, men precis som du säger är det ju faktiskt gratis reklam för dem, så om ingen protesterar brukar jag bara fota på.

Husmor Anna sa...

Jag tycker de är okej att fota på loppisar eftersom det är gamla grejer. Men i inrednings affärer och klädbutiker är det en annan grej, då gäller det nog att fråga först. Annars kan de tro att man tar bilder för att kopiera produkterna.

Anna sa...

I Sverige säger lagen att man faktiskt inte får fota i butiker... så vida man inte bett om lov innan och berättat i vilket hänseende man skall använda bilderna. Gäller det privat bruk brukar det vara okej i många fall, tex om man ska fota en grej och sedan gå hem och "fundera på saken" för att sen eventuellt köpa den, eller tipsa en kamrat osv osv. Men i publiceringssyfte är det nog mycket hårdare. Vissa butiker inser att man bara gör bra reklam, men andra butiker är rädda för att bli plagierade osv. Sen är det också en säkerhetsfråga. Fotar man och kartlägger man en byggnad på något vis kanske man lättare kan göra inbrott.
Personligen brukar jag dock fota föremål på loppisar, och ibland publicera dem... utan att fråga.

Lilith sa...

Tack för ditt svar! :) Bra att veta hur man ska göra, skulle inte heller fota utan att fråga först om det är ett litet loppis. Om ingen haft något att invända när du fotat så borde det ju vara grönt ljus för oss andra att också fota på loppisar - har någon något att invända måste de ju säga till. För man tycker ju inte det kan vara så farligt att fota föremål på loppis och samtidigt göra lite extra reklam för stället! Andra typer av affärer är ju en annan femma, där skulle inte jag heller fota utan att fråga om lov.

HannasVirrVarr sa...

Många bra synpunkter!

Jag vet faktiskt inte vad lagen säger här i Finland. Men jag håller med att i en affär med nya saker skulle jag inte fota, det känns mer okej på ett loppis. Och om man fota detaljer så är det ju ingen chans att någon ska kunna kartlägga lokalen för inbrott heller. Så som jag ser det har loppisen inget att förlora. Snarare tycker jag de själva också borde fota och blogga om grejerna som marknadsföring ;)

Peter sa...

Lagen säger att man får fotografera på platser där vem som helst har tillträde till, med eller utan inträdesavgift. Affärer kan förbjuda men det är lagvidrigt enligt finsk lag. Enligt samma tankegång får man inte fotografera in på enskildas hem eftersom man inte har tillträde till privatpersoners hem.
Publicering är sen en skild grej, och då gäller det att man inte får avbilda personer i kompromentterande situationer, och eventuellt kunde människor på loppisr falla under den kategorin. Ett rättsfall finns där en journalist fotograferade på socialen-vem som helst har tillträde men man kan tolka personers sociala status utgående från platsen.

http://www.finlex.fi/sv/laki/alkup/2000/20000531