20 oktober 2010

Från människa till statistik

Idag vill jag tipsa om något viktigt. Läs den HÄR artikeln. Den handlar om hur en ung människa med svår depression dribblas mellan instanser och måste föra papperskrig istället för att fokusera på att bli frisk.
Foto: Jonas Brunnström

Just den här unga människan råkar vara en av mina allra bästa vänner, Johanna. Hon är otroligt kreativ och allt hon rör vid blir vackert. Av hela mitt hjärta önskar jag att hon ska få bli frisk.

Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att hur frisk och vanlig någon än verkar kan det dölja sig ett hemskt illamående innanför. Alla har vi bagage med oss som inte syns på utsidan, så man ska vara försiktig med att döma. Utan istället bemöta människor precis som de är.

(Och så är det dessutom min tilltänkta man som skrivit artikeln. Han är duktig.)

8 kommentarer:

alegni sa...

det är alltid samma visa :(. sjuka människor blir bara sjukare av all byråkrati som de ska orka ta itu med. som om de inte hade tillräckligt besvärligt som det är. varför kan inte samhället stå till tjänst med någon som kan hjälpa med alla stöd, blanketter och what not när de egna krafterna tryter?
önskar din vän snar bättring.

All The Things I Love sa...

Johanna e verkligen jätteduktig på allt hon tar sig för! Jag hoppas att det ordnar sig för henne. Hälsa henne från mig / Erica

HannasVirrVarr sa...

Alegni - Ja, trots att systemet finns till för en god sak i grund och botten så kan man ju undra om det inte kunde gå att göra på ett mycket bättre sätt. En sorts stödperson i byråkratih*lvetet skulle inte alls vara en dålig idé tror jag.

Erica - Ja, det hoppas jag också. Jag ska hälsa :)

Hanna sa...

Att han är! Det var en verkligt fin artikel, en sån där som man läser för att sedan sköljas över av dåligt samvete för alla små problem man själv klagar över. Hon är stark din vän som vågar prata om det.

HannasVirrVarr sa...

Hanna - Ja, den lär ha väckt mycket känslor. Det är hon!

Sofia sa...

Tack! :)

Bra men hemsk artikel. Håller alla min tummar att tjejen får bli frisk! Har en person i min närhet som också är väldigt deprimerad i perioder, men trots att vi är så pass nära varandra så är det först för ett tag sen som jag fick veta allt. Och jag har inte ens misstänkt något. Det har inte synts på utsidan. Personen i fråga har hållit det inom sig för att inte bli behandlad annorlunda. Svårt sånt där, man vet inte riktigt vad man ska göra för att hjälpa till. För man vill ju hjälpa till!

Ha en skön söndag!

HannasVirrVarr sa...

Sofia - Ja det är sant! Det är en svår och lömsk sjukdom. Och när man står vid sidan kan man inte göra så mycket, bara finnas till. Förhoppningsvis är det till hjälp ibland :)

Anonym sa...

Det är överjävligt. Vi har ett system som ska hjälpa folk som av olika anledningar inte klarar av att försörja sig själva, och man ska fanimej vara superstark och frisk för att klara av att få sina rättigheter!

Jag försörjer (delvis) själv en älskad person som helt enkelt inte orkar slåss för sina rättigheter :-(