16 januari 2010

Hur du lappar dina jeans

Ojdå, en repa i jeansen. Det här är säkert något de flesta känner igen. Jag är utbildad sömmerska och nästintill expert på att lappa jeans, därför ska jag nu dela med mig lite av kunskapen.
Du behöver en bit jeanstyg som du nålar fast på baksidan av hålet, alltså på insidan av jeansen. Välj en färg på sytråden som smälter in i jeanstyget så bra som möjligt. Med jeans vars fransar är vita (som de på bilden) lönar det sig att ta en ljus tråd, gärna ännu lite ljusare än den som jag har.
Börja från vänstra sidan av hålet och sy raksöm i tygets trådriktning (som på bilden). Nu ska du sy, backa, sy, backa, sy, backa. Medan du drar byxorna lätt mot vänster, så att hålet sys fast på lappen där under, från ena sidan till den andra.
Det är bra att några varv sy lite längre än bara strax över kanten på hålet innan du byter "syriktning". Det är också bra att sy över de tjocka sömmarna man eventuellt stöter på (som grensömmen på bilden) för annars kommer det ganska troligt att snart repa upp ett nytt hål. Ju större område du stärker med söm desto bättre kommer det att hålla i framtiden.
Såhär ser det sen ut på baksidan när man är klar. Man kan klippa runt lappen så det inte blir några extra kanter som viker sig och blir obekväma.
Och så här diskret ser det ut när det är klart. Och stadigt är det.

14 kommentarer:

amyndra sa...

huhhu... men grattis till kreativitetskursen. jag har också tvivlat på mig själv som lärare, men har ett antal gånger fått bevis för att det inte är svårt att lära ut, eller iaf berätta om sånt man känner passion för!

alegni sa...

snyggt lappat! det här borde jag ha sett för år och dagar sedan... vilken massa pengar jag kunde ha sparat då!

Louise sa...

Det där tycks du behärska till fullo!!

Josefin sa...

Hur gör man för att streama inläggen till peppar.fi?

Jag har blogg.se men vill att de ska synnas på pepparbloggen också. Jaqg vet att de har nåt med RSS att göra men jag fattar inte.. ^^

HannasVirrVarr sa...

Amyndra - Tack! Lappning väcker väl ingen jobbiga minnen? :P

Alegni - Hoppas du i alla fall kan ha nytta i framtiden :)

Louise - Oh ja!

Josefin - Såg att du fixat det redan.

ias corner sa...

Hej!

Googlade om hur man lappar jeans och kom hit!!! Tack tack tack tack tack, för ditt utförliga inlägg! Och den som är mest glad är så klart sambon som nu får ha kvar sina favvojeans!

Tack igen!

Kram ia

Anonym sa...

Tack för fina instruktioner! googlade "lappa jeans" och kom hit. Nu är mina Nudie som nya igen :D /a

Niklas Thulin sa...

Hej och tack. Inte nog med att du räddade ett par JL, dina tydliga bilder fick mig också att våga sätta mig framför symaskinen. Något jag knappt gjort sen högstadiets syslöjd för 25 år sedan.

/Niklas

HannasVirrVarr sa...

Vad glad jag blir att ni är flera som haft nytta av min guide! Tack för era kommentarer :)

Anonym sa...

Kolla på www.swedpatch.se, gjort livet enklare för mig och min familj :)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Kajsa sa...

Åh, vilken räddning att jag hittade din instruktion. Tack! :-)

Malena Jirlow sa...

Hej! Tack för bra blogg. Men jag har ett problem att lappa min lill-killes jeans (strl 116) vid knäna för benen är så smala att jag inte kan trä på dem på symaskinsarmen. Några smarta tips?
Hälsningar Malena

Hannasvirrvarr sa...

Malena - Tack! Jo, när det är trångt och svåråtkomligt skulle jag istället satsa på nån dekorativ kandsömnad, t.ex. som här: http://www.pinterest.com/pin/458311699551775267/