18 december 2011

Återanvänd när du paketerar!

Det aktuella inspirationstemat i Fabriken är julpyssel så jag tänkte passa på att bjuda på det som jag pysslat allra mest med inför den här julen, nämligen olika sätt att paketera in presenter av återanvänt material. Allt material förutom tejp och lim är från loppis eller sådant jag haft hemma.

En klassisk paketrosett kan man relativ enkelt knåpa ihop själv. Jag har använt en sida ur en gammal damtidning, det blev en snygg effekt med mörkt på insidan. Andra papper man kan använda: vanligt tidningspapper, snygga sidor ur vilket magasin som helst, reklamblad, tapet... ja, vilket papper som helst egentligen.

Här finns en tydlig guide. Men jag använde 7 pappersremsor istället för nio. Två, två, två och den korta.

Det bruna pappret på själva paketet har jag tagit från posten. Alla tidningsbuntar har ett brunt papper underst så ibland står jag och plockar med mig hem de som är minst skruttiga.

En annan pappersrosett man enkelt kan göra själv. Man tar ett papper som ska vara dubbelt så långt som det är brett, så viker man det som ett dragspel, stansar fast på mitten och viker ut och fäster ihop till en cirkel. Så kan man dekorera med knappar.

Här har jag använt mig av en fin tapet, hittade denna restrulle på loppis för 1 euro, för några veckor sedan. Paketet till vänster är en överklädd mjölkförpackning.

Jag bara diskade ur den, klippte ner kanterna till önskad storlek, paketerade in med tapet och stansade hål i två av flikarna. Sen är det bara att vika ner de två andra och knyta ihop de två flikarna med hål. Etiketten är gjord av baksidan av ett florsockerpaket och lite dubbelsidigt tejp.

1. En vackert mönstrad bokpärm kan man använda för att ge bort ett presentkort med stil. Jag har skurit lös pärmen från en gammal loppisbok, knutit restgarn runt (sidenband skulle vara mycket fint också) och på baksidan kan man sticka in kuvertet med presentkortet. Jag har dessutom virkat en liten sexkant som prydnad, av restgarnet. Samma teknik som när man virkar mormorsrutor men med sex kanter istället för fyra.

2. Strumpor i konservburk? Det här tipset fick jag själv på torsdagens pysselkväll på Malakta. Skär upp konservburken i botten (kräver en lite bättre konservöppnare så man får fina kanter). Använd innehållet och diska sedan ur burken. Sen kan man fylla burken med t.ex. något så tråkigt (men användbart) som strumpor och limma fast botten igen. Och paketet öppnas sedan som en vanlig konservburk - med oväntat innehåll. Mycket skoj idé tycker jag.

3. Jepp, detta är en wc-pappersrulle! Med hjälp av Marimekkos stiliga gratistidning, lite garn och en knapp blev det en oväntat fin presentförpackning. Alla lämnar vi ju efter oss tomma wc-pappershylsor så nu är det bara att hitta på en massa presenter som passar i paketet. För smycken är det i alla fall perfekt.

4. Och en till pappersrosett. Mycket simpel. Några boksidor (samma bok som pärmen kommer från) som jag vikt dubbelt, så att skarven kommer mitt bak, där stansade jag en gång och sen klippte jag till formen på rosetten. Och sydde fast ett par knappar. Alla rosetter har jag fäst på paketen med dubbelsidigt tejp. Även det här paketet är täckt med gammal tapet.

31 kommentarer:

Linus sa...

Fint fint fint! Mjölkkartongen var speciellt fiffig, men den såg jag ju redan på tv. :-P

Linda sa...

Åh, vilka bra tips! Mina paket kommer absolut bli pimpade på något av ovanstående sätt. Skulle verkligen vilja hitta något litet som passar i toarullen också...

Lena sa...

Åh, så fint!!

Tyg och otyg sa...

Åh, vad fint och så många bra idéer! Tusen tack för att du delar med dig.

Gunilla sa...

kul att se! Lyckades titta på inlaget från tvn här i Sverige.

Malin sa...

Väldigt bra! Speciellt wc-pappersrullen gillade jag

Kamomilla sa...

Härliga tips! Tack!! Fast här packas alla paket i Alkos gamla julpapper. (jobbbade där 2007-2008) och jag fick ta de gamla julpappren som annars skulle ha kasserats när de bytte till nytt( huh vad onödigt) Jag har nog paketpapper för flera år framåt- men bättre det än att de skulle åkt i soporna.. och det är helt snyggt. Rött med vita granar och inget som gör att det kan förknippas till ALKO.

Elena sa...

Tack tack för alla finfina tips! Jag måste bokmärka detta inlägg och ta fram det nästa år när det är dags att paketera igen.

Anonym sa...

Oj va mycket fint du gjort! Jag paketerade faktiskt in några klappar idag och jag använde ett enfärgat beiget papper med olika pappersdekorationer ovanpå som gick i rött. Blev helt ok tyckte jag. Har bestämt att inte köpa nå julpapper i år, ska se om det lyckas :-) Vad använde du för lim för att få fast tapeten på mjölkförpackningen?
Mamma

Tyg och otyg sa...

Jag länkar till det här inlägget från min blogg om det är ok (säg till annars!), tycker att alla borde få se dina fina tips!

Sara sa...

Superfina paket :) Jag tycker själv om att just använda tidningspapper då jag paketerar.

Ninette sa...

Vilka härliga fina tips!

Anonym sa...

Jättefint Hanna! Tack för att du delar med dig, att slå in och ge vackra paket är ju bland det roligaste som finns!
Jenny

JM sa...

Jättefina tips! Tusen tack! Kommer definitivt att använda mig av dessa i framtiden! Angående dragspelsrosetten, hur har du fäst ihop den till en cirkel? Stansat eller limmat? Och knapparna, antar att du limmat dem?

Hannasvirrvarr sa...

Tack för allt beröm!

Gunilla - Kul om du kunde se det!

Kamomilla - En bra gärning av dig! Låter ju som det är riktigt fin också.

Mamma - Jag använde papperslim för jag hade så bråttom men det håller ju inte riktigt bra, i botten tejpade jag som ett vanligt paket så att det skulle hållas.

Tyg och otyg - Självklart får man länka! :)

JM - Jag har försökt både med att stansa och limma. Min stans är lite för klumpig och limmet vill inte riktigt hålla. Tunt dubbelsidigt tejp kanske skulle fungera bättre? Knapparna har jag sytt fast, tråden bara genom en gång och knutit på baksidan. Men t.ex. med limpistol skulle det gå jättebra att limma.

Petra / Popetotrora sa...

Vilka jättefina tips på hur man piffar till paketen! Du är verkligen duktig på precis det. Jag dekorerar nu för tiden nästan alltid mina paket med en blommig ljusmanchett efter ett tips från dig! :-)

E.R.R.Y sa...

Vilka underbara paket du gjort! Tack för inspirationen!!

Miriam - The Workshop sa...

Så pyssligt o fint du gjort!

Fia sa...

Underbart fina paket! :)

sofia sa...

vilka toppentips, tack!

Lisbeth Williams sa...

Tack för Kreativa och Inspirerande tips! Fint så det förslår. God Jul önskar Lisbeth
http://wabisabi-style.blogspot.com

Sanna sa...

Såå himla snyggt! <3

Kraaaaaam
Sanna

med nål och tråd sa...

så mycket fint

Maggie - en rå bohem sa...

Finfina tips! Funderade själv kring samma tema häromdagen. Men jag misstänker att mina paket inte kommer att se riktigt lika snofsiga ut som dina... ännu ;)

Fröken Pimpinett sa...

Jättefina tips! Tyvärr har jag redan slagit in alla årets julklappar, men jag får spara idéer för framtiden :)

Hannasvirrvarr sa...

Popetotrora - Det var roligt att höra! :)

Pimpinett - Oj, vad skönt att inte vara ute i sista stund! :)

alegni sa...

den där bokpärmsidén tyckte jag var genial, så i dag har jag gjort två sådana paket (köpte böcker på loppis förrförra veckan)! tack för inspirationen!

Borgmästaren sa...

Tack för länken! Har jobbar järnet med stjärnor idag. Lätt men kräver ändå lite träning för att få till det rätta stinget.

Nanna sa...

Jättefina paket. Gillar särskilt den lilla skrivboken med virkad detalj. Supersnyggt!
Ha en skön jul!
Ps. Visst var det du som kände Hanna på Emma o Malena?:) vi har jobbat ihop ett par gånger. Såå rar!

Kram Nanna/så fint jag vill

Hannasvirrvarr sa...

Nanna - Jaa! Jag känner Hanna, kul!

Jessica sa...

Jättefina paket du gjort. Nu skall jag försöka gräva i mina gömmor och g börja paketera mina julklappar...i hopp om att få det lika fint :D
God Jul, hoppas du får en skön jul!