26 november 2011

Kan det vara sant?!

Den köpfria dagen som uppmärksammats nu i fredags/idag är tydligen något som retar upp Österbottens Tidnings läsare (på tal om upprörande debatt på nätet). Malin bjuder på utdrag från webbdebatten. Exempelvis: Utmärkt idé! Alla ni som hittar på diverse miljöfjanterier uppmanas hålla er borta från butikerna så alla vi som tänker annorlunda får shoppa rejält ifred. - "Thomas Illman". Och någon annan skriver att de ska uppmärksamma dagen genom att handla extra mycket liksom de brukar tända alla lampor på energispardagen.

Alltså va?!

Jag blir verkligen illa berörd. Jag blir arg för att människor är så egoistiska, jag blir ledsen för att människor är ignoranta, irriterad för att människor är föraktfulla. Och efter att den värsta upprördheten lagt sig så känner jag en stor besvikelse. Är det här mina medmänniskor? Tvåtusenelva.

Jag kan förstå att snacket om växthuseffekt och miljöhot känns avlägset och till och med tjafsigt. Jag är inte själv superpåläst när det kommer till de grejerna. Men jag tycker logiken är ganska enkel - om vi använder mera resurser än jorden i längden kan erbjuda, och fortsätter att lämnar efter oss enorma avfallsberg så förstör vi jorden på ett eller annat sätt. Att köra ner jorden i fördärvet är förstås en process som kommer ta lång tid ännu men jag har i alla fall inte samvete att slösa hänsynslöst med våra resurser.

Jag kan också förstå att man inte vill avstå från ett välställt liv, men att leva miljövänligt och spara på resurserna betyder ju verkligen inte att man behöver klä sig i juteväv och leva på stenåldersvis. Idag finns det så många alternativ och de miljövänliga alternativen blir fler och fler hela tiden.

Men det jag inte förstår är att man sitter inne med en så taskig attityd att man bara för att trotsa de som bryr sig om vår jord tänder alla lampor på energispardagen och shoppar extra mycket på köpfria dagen. Det kan verka som en obetydlig sak men attityden spelar en stor roll, i stort och smått.

21 kommentarer:

Gila sa...

Tyvärr kommer det alltid att finnas människor med stor brist på empati...

Waenthoronien sa...

...och de människorna är inte de som drar sig för att yttra sina ruttna åsikter heller.

Cat sa...

Voi suck! Idén är ju knappast heller att man absolut inte får shoppa/tända lampor under domhär dagarna. Utan idén är väl just den att folk istället skulle reflektera lite över sina vanor och val dom gör varje dag och hur dom påverkar planeten och energianvändningen etc.

Sedan förstår jag inte alls vad köpfria dagen har att göra med att försörja sig själv(sista kommentaren av bubi)? Det får mig att undra lite hur mycket domhär männskorna påriktigt har info om klimat o resurs frågor. Så länge man inte har kunskap så lever man ju ofta lyckligt ovetande.

I vilket fall som helst så måste viljan att ändra sig heller göra någonting i domhär frågorna komma från var o en själv. Sedan kan jag ibland tycka att om det skulle vara "coolt" att bry sig så skulle flera unga göra det. Tyvärr är väl normen fortfarande i tonåren att gå i nyaste mode o största problemen är vilket färg man ska ha på naglarna imorron.

malin sa...

precis så var det på en starta eget-kurs jag gick för ett par veckor sedan. sista dagen handlade om jämställdhet, etik och miljö och var den absolut värsta på hela kursen. många förklarade högt varför kvinnor inte skulle vara företagare (vi är alldeles för empatiska och har andra huvudsysslor, tydligen) och det där med att rädda jorden är ju ingen idé då "kina ändå förstör mer än vad jag som enskild kan rädda". WHAT?! hur kan det vara så svårt att se saker i ett större perspektiv, och inte bara sin egen lilla bubbla? en av deltagarna gick sen och kastade plast i komposten, för att "bevisa" sin poäng.....

Viktoria - Jag blir aldrig kung. sa...

Jag håller med dig helt.
Jag blir rädd och ledsen.
Är det dessa människor jag ska ha runt mig?
Om jag får barn, ska mina barn bli utsatta för dessa människor?
Var är omtanken, var är kärleken?
Mörkrädd.

Tyg och otyg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tyg och otyg sa...

Jag blir mest arg på sådana människor, men tänker jag ett steg längre så blir jag såklart allvarligt orolig inför framtiden också. Jag försöker tänka att sådär idiotiska kan ju inte folk vara, på riktigt, men det är ju helt uppenbart att de kan, man träffar ju på dem ibland och då blir jag ofta så förstummad att jag inte ens kan argumentera ordentligt, jag tror liksom knappt att de är på riktigt ens. På precis samma sätt reagerar jag när jag möter folk som är öppet rasistiska, jag vill liksom inte tro att det är sant att de verkligen tycker sådär!

(Förresten var det jag som tog bort kommentaren ovan p g a att jag var lite för snabb på knapparna och inte läste igenom innan jag skickade kommentaren. Språkpolis, jajamensan och hårdast är jag mot mig själv.) ;)

Petra / Popetotrora sa...

Jag blir bara alldeles matt när jag ser eller hör såna där människor... Så tråkigt!

Anonym sa...

hej, jag måste bara få kommentera , har ingen egen blogg. annars skulle jag skriva ett långt inlägg :)

jag anser att shoppingfria dagen är en mycket välbehövd dag. inte bara ut miljösynpunkt utan även för att vi människor behöver ta oss en funderare över VEM som producerar de saker vi så gärna köper. Vad får de för betalt? Hur ser deras arbetsvillkor ut? MÅNGA får under minimilön betalt så de inte klarar sig på bara det: företagen tar pengarna, MÅNGA har ingen som helst rätt att ingå i nå fack , MÅNGA arbetar 10-12 timmar per dag och vissa har bara EN HEL ledig dag per ÅR, MÅNGA är barnarbetare, MÅNGA blir sjuka av alla gifter som kommer i samband med produceringen. Listan kan göras lång.Och vi tar ändå bara förgivet att vi ska få konsumera hur mycket vi vill. Utan tanke på någon annan än oss själva.

För kanske ca. ett år sen nu slutade jag sakta men säkert att gå ut på stan för att köpa mig något bara för sakens skull. Mitt samvete och hjärta klarar inte av det. Har vi rätt att bara konsumera utan att tänka på de människor som jag anser har lika mycket rätt som jag att leva ett fullvärdigt liv?

långt inlägg här. :) sällan jag kommenterar i bloggar, men din blogg har jag följt med en längre tid och tackar för inspirationen den ger.
mvh/monica

Hannasvirrvarr sa...

Gila - Ja, det är väl den tråkiga sanningen, men åtminstone jag blir less när jag konfronteras med faktum.

Waenthoronien - Så är det ju tyvärr ofta, medan de/vi med sunda åsikter inte orkar ge sig in i debatten eftersom den känns absurd.

Cat - Exakt! Om några i protest handlar extra mycket på köpfria dagen så spelar det knappast så stor roll, det är definitivt attityden som oroar.

Det där med att försörja sig själv förstod inte jag heller...

Malin - Oj hjälp, du blev säkert superövertygad av hans "bevis". Nejmen usch. Det där "det är ingen idé eftersom de i Kina.../de stora företagen..." tycker jag också visar på en rutten attityd. Om en person inte ens är villig att sortera i sitt hem, hur ska en person i ledningen på ett företag då vara villig att göra stora omorganiseringar för miljöns skull. Allt börjar från den enskilda människans attityd.

Viktoria - Mörkrädd definitivt, det där med barn brukar jag också tänka på.

Tyg och otyg - Håller med. Det där med öppen rasism är nog ännu mera märkligt än att man skiter i miljöfrågor. Det känns så otroligt föråldrat och overkligt.

Popetotrora - Verkligen matt blir jag också, arg och matt samtidigt.

Monica - Tack för de fina orden. Jag håller absolut med dig. Dagen handlar om att uppmärksamma felaktiga förhållanden och att människor hånar sådant kan jag inte förstå.

Monica sa...

Så sant!Jag kunde inte ha sagt det bättre själv..

JM sa...

Personligen tycker jag det är ganska löjligt med energispardagen o shoppingfria dagen (o liknande dagar). Det blir ju inte annorlunda av att folk låter bli att tända lampor/shoppa en dag, om de istället går till butiken nästa dag å köper allt som de inte köpte igår lixom...

För mig handlar det mer om en livsstil, att inte överkonsumera eller inte slösa energi. Jag beter mig inte annorlunda på nån av dehär dagarna än jag gör alla andra dagar. Jag är ingen stor miljöivrare men inte heller motsatsen. Jag är alltså inte en sån som i protest shoppar extra mycket på shoppingfria dagen. Jag köper själv mycket på loppis, tillverkar egna möbler tillsammans med min sambo och tycker om att hitta nya roliga användningsområden för olika saker.

Visst kan jag se en poäng i såna här dagar, men samtidigt känns det lite som en genväg till ett renare samvete. Dessutom tycker jag det lätt blir lite skenheligt allt det här. Folk fattar inte att det handlar om hela livsstilen utan tror att allt är frid o fröjd om de skött sig på just den här dagen. Typ "Vi satt i skenet av tända ljus hela kvällen på energispardagen" och två dagar senare "jag orkade inte gå en kilometer till byabutiken, så jag tog bilen istället".

Jag är mycket väl medveten om att den här kommentaren inte kommer att ses med blida ögon i den här bloggen, men tycker ändå att jag ville ge en annan synvinkel på hela grejen. Vill ändå poängtera att min kommentar inte alls är avsedd att provocera, ville bara ge ett annat synsätt på saken.

Hannasvirrvarr sa...

JM - Tack för din kommentar, jag uppskattar att även de som inte helt håller med kommenterar.

Jag håller egentligen med dig. Vad man gör den där ena dagen spelar ju faktiskt ingen roll. Jag handlade själv mat och några grejer på loppis på köpfria dagen. Jag tycker också det handlar om en livsstil och eftersom jag lever med en väldigt dämpad konsumtion så brydde jag mig inte om att agera på något speciellt sätt den dagen.

Såna här dagar har troligtvis hittats på för att uppmärksamma problem inte för att problemen skulle lösas bara för att man handlar annorlunda en dag om året.

Men det jag alltså kritiserar i det här inlägget är den där krassa attityden då människor hånar såna här dagar. Varför verkar det irritera de här människorna att det finns de som bryr sig om vår jord? Vad har de själva att förlora på det liksom?

Sofia-Sobeide sa...

Jag kan på ett sätt tycka att dylika dagar är rätt onödiga. Inte för att jag inte bryr mig men för att jag tycker att man skall tänka mer långsiktigt och ALLTID försöka vara försiktig med sin konsumtion. Och visst på sätt och vis är ju dessa dagar ett sätt att uppmärksamma sådana problem. Jag tror ändå inte det är ett sätt att få sådana som inte bryr sig att bry sig. Snarare att reagera med just sådana löjliga, provocerande kommentarer.

Hannasvirrvarr sa...

Sofia - Så är det förmodligen.

Men jag kan inte låta bli att bli besviken på dylika osakliga och omogna uttalanden som de där. Jag vill inte att det ska vara för mycket begärt att vuxna människor för fram sina åsikter sakligt. Men det är det väl. (Och då är ju inte ens de här exemplen grova på något sätt.)

Sofia-Sobeide sa...

Visst är det omoget!

Kommer förresten direkt att tänka på dokumentären Surplus. Den handlar om dagens konsumtionssamhälle. Det är väldigt länge sedan jag såg den men jag minns att den då satte en hel del tankar i mitt huvud. Det är en lite annorlunda dokumentär. Hittade den på nätet också: http://www.documentarywire.com/surplus-terrorized-into-being-consumers

Tina sa...

Jag är vanligtvis ingen pessimistisk person, men vad det gäller mänskligheten har jag sedan länge slutat bli förvånad. Jag ser så mycket dumt om dagarna att jag nästan tappat tron på en ljusare framtid, men tur är det att alla inte är lika blinda.

Maggie - en rå bohem sa...

Väl skrivet. Jag håller med dig om att det är den ruttna attityden som är så ledsam.

Jag tycker nog att dessa dagar ändå har ett syfte och inte alls är onödiga, eftersom konsumtionen iaf uppmärksammas då. Vare sig folk opponerar sig mot budskapet eller faktiskt reflekterar över sina köpvanor, så är det iaf bättre än ingen reaktion alls. Men, sen reagerar kanske det flesta inte alls... Nåja, nästa gång en bekant skriver på FB att alla lampor ska tändas på energispardagen, ska jag sakligt säga till.

p.s. bra att andra åsikter också kommer fram! Att man är rörande överens är inte alltid så konstruktivt ;) och det verkar vara en trevlig stämmning här, så man vågar säkert säga emot majoriteten/bloggaren :)

Anonym sa...

Personligen ser jag syniskt på bilfria dagen, köp inget dagen o.s.v. Jag tycker helt enkelt att det är fjantigt att låta bli att köra bil, att spara el, att inte köpa något just den dagen och fortsätta som vanligt de övriga 364.

Däremot köper jag inte mer eller lägger på lamporna och sånt löjligt som protest. Kanske vissa behöver en speciell dag för att reflektera över sakerna och förbättra sig resten av året men det är inte för mig. Lika lite som jag skiter i mina vänner resten av året för att bli extra vänlig på vändagen.

Naja, TI's forna elev sa...

Kan vara värt att veta att denna T.I. (lärare) som tydligen kläckt den ursprungliga kommentaren också offentligt kläckt annat mycket plumpt i över tio år. Han är ökänd/känd i Vasaregionen för diverse klumpiga övertramp. Han verkar älska att provocera och vet helt tydligt inte var gränsen går.

Hannasvirrvarr sa...

Sofia-Sobeide - Tack för tipset, den ska jag titta på.

Tina - Nåjo, det går lite i vågor för mig också, vissa dagar kan jag vara väldigt cynisk men för det mesta så vill jag så gärna att det ska vara bättre än de är.

Maggie - Tack! Jag är själv glad att det kommit endast sakliga kommentarer trots att åsikterna inte är exakt likadana. Så länge man kan diskutera sakligt kan man ha hur olika åsikter som helst tycker jag.

Anonym - Ja, det där med vändagen är ju en intressant jämförelse. Tror knappast någon som tycker vändagen är löjlig skulle behandla sina vänner illa som en protest.

Naja - Jo, jag googlade honom och insåg att så var fallet. Tyvärr var det inte bara han som uttryckt sig i liknande ord.